pühapäev, 30. september 2007

Harmi kooli Mihklilaat toimus sel aastal rongkäigu ja puhkpilliorkestriga

Habaja Külade Selts korraldas Harmi kooli õues toimunud Mihklilaata. Olles inspireeritud Saksamaa igasügisestest lõikuspidudest üritasime koos Andrusega müüa Habaja Külade Seltsile maha idee proovida midagi sarnast korraldada. Lõuna-Saksamaa, kus ma ise elanud olen, lõikuspeod on väga meeleolukad, rongkäigus osalevad igasugused traktorid, puhkpilliorkestrid, rahvariietes inimesed, huviklubide esindajad jne. Osa rahvast on järelhaagiste sees ja pidu ja pillerkaar missugune. Pakutakse süüa-juua, kõik kohalikud inimesed on kokku tulnud. Minust vanemad inimesed räägivad, et nõuka-ajal olevat Eestiski sarnaseid pidusi peetud. Miks siis mitte korraldada meilgi üritus, kuhu kogunevad Habaja kandi inimesed. Midagi sinnapoole meil õnnestus ka saavutada, kuigi - tuleb tunnistada - mitte sel määral, kui oleks soovinud.
Enne rongkäigu algust sõitsid Andrus ja Martti külade vahel ringi ja hõikusid ruupori kaudu rahvast seninägematu rongkäigu saatel laadale (palun vabandust, et Kõue valla lipp hommikuse kiirustamise ja ähmiga valepidi läks, mea culpa).



Kohal oli pritsumeeste orkester, kes marssis muusika saatel Äksi meierei eest kuni Harmi kurvini, kust algas auklik kruusatee ja pillide puhumine oli välistatud, sest oli vaja hoolega jalgade ette vaadata.



Ürituse plaanimisel lootsin, et kõik kohalikud suurtalunikud on ka platsis ning rongkäigu alguses oma popi põllutehnikaga aukohal. On ju meie kant maakoht selle sõna parimas tähenduses. Mina küll tahaks, et siin kandis oleks põllud ikka ilusti vilja all ja haritud, aga mitte moodsate minimalistlike majade või tööstuskomplekside all. Meil võiks ju olla selline üritus, kus me tunnustame moraalseltki oma kandi põllumehi. Kahjuks aga osales rongkäigul väljahõisatud põllumajandustehnika paraadi asemel ainult üks traktor.

Teiselt poolt seda suurem oli rõõm, et vähemalt Kõrgemäe talu noorperemeeski välja tuli - ta sai endale ka rongkäigu veduri auväärse rolli ja kogu tähelepanu.



Laadal pakkusid Harmi kooli lapsed enda valmistatud ja meisterdatud asju, oli salatikonkurss, seenenäitus, nunnukonkurss ja viktoriin. Ja orkester mängis veel mitu vooru.

Ilm oli ilus ja lastel oli lõbu laialt.


Ürituse tervet fotogaleriid vaata siit.


kolmapäev, 5. september 2007

Kolu-Äksi tee on nüüd musta katte all - tänu riigi Maanteeametile!

Suvel tolm, nii et hammaste vahel juba krigises. Vihmaperioodil jubedad augud. Need mured on nüüd ajalugu - tänu riigi Maanteeametile, kes otsustas katta Kolu-Äksi tee (mis on riigile kuuluv maantee) musta kattega.

Üks ajalooline pilt kruuskattega teest meenutuseks:



Ja üks pilt sellest, millise tolmupilve tõmbas üles veoauto:


Hoiame pöialt, et ka Kõue vallal õnnestub katta Harmi kooli juurde viiv tee (mis on kohalik tee) musta kattega. Kuivõrd vallal on niisuguse töö tellimine erinevate bürokraatlike nüanssidega seotud, siis kahjuks ei soovinud ükski firma vallale hinnapakkumistki teha.