teisipäev, 27. detsember 2011

Patrick võttis voolu, täiend. 28.12 9.30

26.detsembri varahommikul möllama hakanud torm Patrick, mille puhanguid mõõtis Raplamaal Kuusikul asuv vaatlusjaam isegi 26 m/s, võttis meie küladest ja Habaja kandist voolu täpselt 26.12 kell 03.11. Kose kihelkonnas oli vooluta majapidamisi palju. Kogu Eestis on veel tänagi keskpäevase seisuga 45 000 majapidamist vooluta. Sh meie külad. Eesti Energia pani aga oma kliendiinfonumbri ajutiselt kinni. Sellest on küll kahju, sest vägagi abiks oli automaatvastaja teade, mis valitakse mobiilimasti järgi, millest saime teada, et Kõue, Kose, Anija, Raasiku jt piirkondades on kõrgepingeliini rike. Anti ka eeldatav parandamise kellaaeg, mida siis vastavalt olukorrale nihutati eile õhtul kella 20-st tänase kella 14-ni. Lähenemas on kaks uut tormi, mille tuulepuhangud võivad ulatuda samuti 30 m/s, nii et hoiame pöidlaid, et rikkebrigaadidel õnnestuks enne uue tormi puhkemist suuremate parandustöödega valmis saada.



Milline on siis olukord meie kandis? Ardus tuli öösel vool tagasi, enne polnud seal ei vett ega kütet, mis on mõlemad elektritoitega seotud. Ardu ja Kõue mobiilimastid ei tööta eilsest saati, inimesed ei saanud või osalt ei saa ka hetkel välja helistada ega saa mõistagi ka neile helistada. Kus elekter on, kipub see hirmsasti vilkuma, mis võib tänapäeva peentele ja tundlikele mehanismidele viga teha. Habaja rahval oli veetorni tõttu eeliseid, sealt sai vesi alles täna hommikul otsa. Kuid kütet ei ole, sest see alajaam, mis katelt toidab, on rivist väljas.

Minuni ei olu jõudnud andmeid, kas torm Patrick meie kandis midagi ka ära lõhkus. Külaplatsil oli ka kõik ilusti korras. Loodame, et suuri purustusi ega kahjustusi meie kandi elanikud kandma ei pidanud.




EDIT: Harmi kandis olevat torm pikali lükanud kolm liiniposti, mis kõik keset põldu. Seal olla praegu tehnika kohal, kraanad ja värgid. Ei ole neil ka lihtne, maapind ju ülipehme pärast sooja ja väga vihmast sügis-talve...


Kosel võtnud torm katuse kolmekordselt korrusmajalt.


EDIT2: 27.detsembril kell 18.30 - ikka voolu ei ole. Infoliini automaatvastaja lubab järgmise päeva kella 12-ks. Üks meie küla mees märkas kohta, kus keskpingeliin oli pikalt maas, ning märkas töömehi parandamas hoolikalt madalpingeliini, mis viis tarbija juurde, kes ületalve siin kandis ei elagi. Kui ta läks seletama, kus märkas keskpingeliini riket, öeldi talle, et neil on oma graafik. Tundus lootusetu.


Õhtul Habaja Külade Seltsi koosviibimine. Enne Habaja poes inimesed ostavad pudelitega vett, sest nagu öeldud - vool oli suuremas osas olemas, aga vett mitte. Poole ürituse peal märkab keegi, et vesi on tagasi. Ürituse lõpul koduteel märkame üle põllu, et Patermaa õuel särab kuusk taas värvilistes küünaldes ja meie maja õuevalgustus töötab. Juhuuuuu!

Facebookist võib lugeda meie küla elanike muljeid:

# ‎40 tundi ilma elektrita. Ja äkki hakkas pimedas toanurgas tolmuimeja tööle, päris ehmatav oli.
# Pühade aegu ligi 41 tundi elektrita olla... üsna sürr kogemus.
# Oli tore nautida küünlavalgel kuuske ja karda, tassida kaevust ja jõest vett, peaaegu kaks päeva...aga siiski beebiga oleks mõnusam olla valguse käes! Täna õhtul siis taastati elektriühendus


Moraal?


# Varuda koju küünlaid, tikke, taskulampe, patareisid (poed osteti neist kohe täiesti tühjaks!), väike transistorraadio. Mobiiltelefonile varuda autolaadija. Perpektiivis tasuks varuda ka generaator, kuid selle soetamisel tasub tähele panna, et odavamate generaatorite puhul on tekkiv vool sedavõrd hüplik, et võib ära rikkuda kodutehnika.

# Et siinkandis ütlesid üles ka mobiili mastid ja paljud meie valla elanikud olid leviaugus, siis tasub teada, et hädajuhtumil tuleb eemaldada telefonist SIM-kaart ning telefon otsib 112-le helistamiseks automaatselt lähima suvalise operaatorvõrgu. Seda tasuks preventiivselt õpetada ka oma eakamatele sugulastele, kes ehk ei oska seda teha, kuid kes just võivad ootamatult abi vajada.


Hea lugeja, kui soovid oma tormimuljeid jagada, võib siin kommentaariumis seda lahkesti teha!

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tervitusi Kanaverest! Väga asjalik lehekülg teil. 9 päeva ehk 26.12.2011-3.01.2012 oli meil elekter ära. Tarmo

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Monika ütles ...

Tervitused Kanaverre! See küll suisa uskumatu, pani ikka kannatuse kõvasti proovile! Ja meie sõitsime esmaspäeva 26.12 õhtupoolikul Kolu kõrtsu aega veetma, kus oli vool olemas. Ja vaatasime siis, et nendes Kanavere majades, mis Kolu tee ääres, särasid kõigis tuled :)

Monika ütles ...

Oioioi, ma suutsin nüüd selle viimase kommentaari vist kuidagi ära kaotada :( Arusaamatu :((((
Jõudsin pilgu peale visata ning märgata, et jutt oli Kurena küla kunagisest hiiekoha kandist. Olen isegi sel teemal siin natuke heietanud, seal on ka tänasel kaardil märgata mitmeid Hiie-nimelisi kinnistuid: http://kylaelu.blogspot.com/2011/03/iidsed-looduslikud-puhapaigad.html

Kui väga tüli tee, võiksite jagada oma mõtte uuesti ja kui veel on midagi põnevat selle hiiekohaga, oleksin väga tänulik :)

Monika ütles ...

Aga mida ma nüüd DELFIST lugema sattusin ;) Tarmo Kanaverest on oma suhtumisega eeskujuks paljudele. Õige ka, kas nutt ja hala teeb siis asja paremaks?! Kõige muhedam oli: "6. päev. Külmik on sisetemperatuuri poolest nagu iga teinegi kapp - kasutusele võetud uudisterminiks on "valge kapp". Elektrit lubatakse järgmiseks aastaks."
Lugege rohkem siit: http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/fotod-ja-video-uheksa-paeva-elektrita-olnud-mees-sai-jalle-valguse-majja.d?id=63726274