neljapäev, 27. oktoober 2011

Harmi kokanduskoolituse reklaam!

Kokandusõhtu

Harmi Põhikoolis

esmaspäeval, 31.oktoobril kell 17.00

Osalema ootame kõiki naisi, kelle õlul on pere toidu planeerimine ja valmistamine.

Osalemisest palume teatada hiljemalt reedel 28.10. kool@harmi.ee

või tel. 5238329 ( võib ka esmaspäeva hommikul)

Üritust rahastatakse Riikliku südame- ja veresoonkonnahaiguste ennetamise programmi eraldisest Harju Maavalitsusele.

esmaspäev, 24. oktoober 2011

Kõik naised kõhutantsu trenni!





Kõik kohalikud naised! Habajal on nüüd võimalik osaleda kõhutantsu treeningutes! Esimene kord toimus eelmisel kolmapäeval õpetaja Jane Paberiti juhendamisel. Tegu on tõeliselt suurepärase õpetajaga, kes on väga hea tantsija, kuid kes viskab nalja ning oskab seletada puust ja punaseks. Kõhutants on suurepärane treening, mis aitab parandada Su rühti, õpetab tunnetama keha, õpetab kasutama lihaseid, mille olemasolust aimugi polnud :) Ääretult oluline on see, et see on väga kasulik me tervisele. Õlaringid ja puusanõksud vabastavad keha pingetest. Enamikel meist on ju tööl sundasend, paljudel arvuti taga. Töölt koju sõites pikk autosõit. Lihaspingetest jääb aga keha haigeks. Kõhutants aga teeb turja ja ristluud "pehmemaks" (kui see on nüüd kõige õigem vastandsõna "kangele"), harjutab hoidma õiget ja tervisele kasulikku rühti ning tuju ka heaks. Isegi kui esialgu väga hästi ei tule välja, siis sellest ei tasu alla vanduda. Eriti kui meil kõigil koos alguses välja ei tule, siis on meil kõigil koos ka päris naljakas. Esimesel korral küll oli! Üsna pea peaks see tunnetus siiski tekkima ;-)

Koht on Habaja raamatukogu.
Aeg on kolmapäeviti 19.45-20.45
Raha - sõltub osalejatest. Kui osalejaid tuleb piisavalt palju, siis saaksime hakkama u 3 euroga kord.

Tuleennetuskoolitusega panime sümboolse punkti


Pildid tegi Merje Laur. Kogu pildigalerii on meie külade Facebooki lehel!


Paar nädalat tagasi toimus see meil, sel nädalavahetusel Kõuel. Lähiajal järgnevad veel koolitused Habajal, Ardus ja Paunkülas. Soovitan kõigil minna - esiteks on tegu ohuga, mille eest me keegi kaitstud ei ole ning saadav tarkus mööda külgi maha ei jookse. Teiseks - kui on rohkem inimesi, on kogu koolitus hulka lõbusam. Meil sai ikka nalja küll kogu selle tõsise teema juures :)



Nagu viis aastat tagasi oli ka seekord kohal priitahtlik Taimar ja rääkisime sarnastest asjadest ning proovisime läbi sarnaseid asju, sh vee valamist põlevale õlile.




Õppeotstarbel ehitatud köök aga demonstreeris tulelevikut ehedamalt - kui põlema läinud poti kohal on suitsutõmbaja, lagi vmt, siis põrkab leek laest edasi külje suunas. Ja kas see leek siis hääbub peale pahvakat endisesse suurusesse või süttib midagi veel, sõltub juba sellest, mis esemed seal läheduses on.




Meil on rahvast küll hulka rohkem kui Kõuel - esindatud olid Alansilt Kopliotsa, Vainu, Otti, Tiidu, Lutsukülast Jõgise, Kirivallast Männiku, Imuti, Tõnu, põgusalt ka Hinnuhansu ja Hansuni majapidamised. Kuid samas oli rahvast siiski vähe ning mitmetel ei olnud võimulik lõpuni olla, mistõttu ei olnud meil võimalik väga sisuliselt uu(t)e külavanema(te) valimisega seonduvaid küsimusi arutada. Kes olid veel jäänud, need said täita küsimustiku, milles uurisime, kas soovitakse jätkuvalt üht külavanemat kolme küla peale või oleks nüüd aeg küps, et igal külal on oma külavanem, kes siis on ühtlasi külaseltsi juhatuses ning tegutseksid ikka ühiselt.


Mina aga endise külavanemana luban lõpuni viia mõned südameasjad:
(1) piiride õigeks ajamine

(2) külade arengukava koostamine ja vastuvõtmine

(3) Johan Pitka 140. sünniaastapäeva tähistamine - 19.02.2012

(4) külade ajalooraamatuga töö jätkamine koostöös Karla küla ajalooraamatu autoritega.

esmaspäev, 10. oktoober 2011

Tähelepanu: naabrivalve nõuanded


Pilt Kostivere kodulehelt.



Täna öösel kell 2 nähti Alansil kahtlaselt käituvat hõbedast sõiduautot, kes luusis naabertalu ja meie sissesõiduteedel, mille numbrit küll kahjuks tuvastada ei õnnestunud. Olgu seetõttu siinkohal uuesti kirja pandud naabrivalve kohta, mida me ise oma ajurünnakutel kunagi Harmis ning suvel külaplatsil kirja oleme pannud:

- aiavalgustus, vähemalt liikumisanduriga valgustid maja ja/või kuuri, värava jmt juures
- koer(ad)
- valvekaamera(d)
- signalisatsiooniseadmed
- turvafirma või vähemalt turvafirma kleebised
- head suhted naabritega, naabrite informeerimine enda äraolekust jmt
- kahtlaste autode numbrite fikseerimine, vajadusel (julguse olemasolul) küsida, kes need inimesed on ja mida teevad. Kusjuures - isegi kui võõras autos viibivad inimesed tunduvad kenad ja sõbralikud ja väidavad end olevat sugulased või töökaaslased, PRIA ametnikud vmt - ka siis on soovitatav ikkagi number kirja panna ja küsida ka inimeste nimesid ja ka need kirja panna. Mõni lobeda jutuga tegelane on ehk pisut eeltööd teinud ja teab täpselt, kuhu ta läheb ning mis juttu kahtluse hajutamiseks rääkida tuleks. Kui on aga aus inimene, siis mis tal saab selle vastu olla, et tema nimi ja auto number kirja pannakse.

Kliki ka siia ja loe MTÜ Eesti Naabrivalve poolt antud soovitusi.

kolmapäev, 5. oktoober 2011

8.oktoobril kell 15 külaplatsile!



Head kaasteelised Alansi, Kirivalla ja Lutsu küladest!


Üks etapp on läbi saanud. Üks viisaastak on nüüd möödas ja aeg on seada plaane uueks etapiks. Kutsun teid laupäeva pärastlõunaks külaplatsile, et üheskoos heita põgus ülevaade sellele, mis sai tehtud ning mis jäi tegemata, aga teha plaane ka edaspidiseks. Olen käivitanud külade arengukava koostamise. Esimene seminar ja ajurünnak toimus meil suvel. Nüüd on võimalus esitada veel ettepanekuid meie tööplaanidesse ning ühtlasi võtta vastutus mõne konkreetse töövaldkonna korraldamise eest. Samuti on nüüd aeg teha otsus, kas soovime taas valida kõigi kolme küla peale ühe külavanema või õnnestub meil nüüd näiteks valida igale külale oma külavanem. Et külavanemast saab ka külaseltsi juhatuse liige, peab külavanemaks kandideerival inimesel olema kindlasti töötav ID-kaart. Kui ei ole, võtab ta endale kohustuse oma ID-kaart töökorda saada. Külavanema ülesanded on kirjas Kõue valla poolt kehtestatud külavanema statuudis.




Eile õhtul sõnas ETV-s Foorumi saates minu kunagine õpilane magistristuudiumis ja tänane Siseministeeriumi asekantsler Koort, et vastutus turvalisuse eest on ka ühiskonnal ja kogukondadel. "Kui külakiik on püsti pandud, siis tuleb järgmisena vaadata, et seal külas inimesed ikka ellu jääksid". Sellega pidas asekantsler silmas, et tuleohutuse ennetustööga tegelemine on meie kõigi asi. Õnneks on meie kogukond selles osas väga eesrindlik - Alansil on moodustatud priitahtlike pritsimeeste MTÜ, kes korraldab laupäeval just nimelt koolituse sellest, kuidas ennetada tuleõnnetusi, mida saab igaüks ära teha, et ohtu ära hoida. Palun teil kõigil osaleda, sest päästevõimekuse suurendamine meie priitahtlike MTÜ poolt on seotud projektide kirjutamisega. Ning rahastajad jälgivad hoolega, kui palju inimesi niisugustel üritustel osaleb. Seega - kui võtate aega ning tulete tuleennetuse koolitusele, aitate kaasa omaenda koduse majapidamise tuleohutusele, aga kaudselt aitate kaasa ka selle MTÜ päästevõimekuse tõstmisele.