pühapäev, 11. oktoober 2009

Hallane hommik kodukandis



Pühapäeva hommik, pisut peale päikesetõusu, õues miinus kuus kraadi. Paras aeg, et teha kodukandis üks sügisele jalutuskäik. Koht: Habaja mõis - mille alla kuulus ka Kirivalla küla 17.saj teisest poolest.
Habaja mõisa tuuleveski.


Mõisa värkstuba, mis pikemat aega juba müügis on.


Veel üks mõisatiik.


Viinavabrik.
Mõisaallee


Töölistemaja koos muheda väravaga


Kivist töölistemaja.


Karjakastell, taustal töölistemaja.
Karjakastelli teine külg.


Ja mõisapark, mis nagu ülejäänud mõisahooned, on muinsuskaitse all. Pargist on paraku siiski saanud nüüdseks võsa. Ehk ongi hea - mõisahoone, kus nõukogude ajal oli sovhoosi kontor ja mäletan, et näidati vahest isegi kino, on tänaseks ikka väga trööstitu.

Peahoone vundament. Taustal mõisa tõllakuur.

Mõista ait-kuivati. Hoone, mille omanik on vilistanud Muinsuskaitseameti ettekirjutusele kõrvaldada see aed maja ümbert. Ja muinsuskaitse on mingil põhjusel ka enda menetluse katki jätnud - annab ju seadus ametile õiguse määrata omanikule sunniraha nii mitu korda, kuni ettekirjutus täidetud saab. Või korraldada aia maha võtmine muul viisil ja nõuda need kulud omanikult sisse.


Üks tohutu saarepuu mõisaalleest, taamal peahoone paistmas.


Taas vaade töölistemajale ja viinaköögile taamal. Kuskil Habaja mõisa valgete kõrvalhoonete juures toimus 151 aastat tagasi tohutu veresaun, kui suur hulk soldateid korraldas abiteokohustusest keeldunud talumeestele karistusaktsiooni. Nende sündmuste, millele järgnes Mahtra sõda, aastapäeva tähistamisel kõneles Enda Pill, et talupoegi peksti nii, et veri voolanud mööda tänavat.


Aga Saumetsa poolmõisast, suundudes nüüd Habajalt edasi Kuimetsa suunas, on järel vaid allee.


Allee on ka Kuimetsast üle Vaopere Habajale suunduva tee ääres. Kas täpselt siit kulges muinasaegne Tallinn-Viljandi suurtee, mis Kuimetsast suundus edasi üle Alansi-Kirivalla? Valdo Prausti andmetel siiski mitte, tee keeranud tookord hulka varem ära, nagu päris vanadelt kaartidelt nähtub.

Kommentaare ei ole: