neljapäev, 25. september 2008

Ajaloost: Kirivalla külast läks läbi Tallinn-Paide talitee!

Sattusin täna surfama Maa-ameti kaardiserveri pärandkultuuri rakendust ja ennäe imet, mis info seal meie kandi kohta kõik olemas on! Paistab, et plaanis on fikseerida (ka pildistada) ka kõik põlistalukohad, mis annab alust arvata, et sinna on infot meie kandi kohta lisandumas veel. Peab silma peal hoidma. Panin siia aga kirja kõik selle, mis täna kättesaadav oli. Avastamisrõõmu kui palju :)

Teistele pärandkultuuri rakenduses surfajatele teadmiseks, et infot objekti kohta kätte saada ei ole alati kõige lihtsam. Tasub kaart üsna suureks suumida ja siis proovida seni objekti peal klikkida, kuni ta lõpuks info kuvab. Mul oli sellega tükk tegemist, andis muudkui veateateid.

Siin aerofotol on näha Kirivalla küla põlised talukohad ning taliteed üle Mahtra raba.




Taliteede kohta on kirjutatud: "Taliteed said kulgeda seal, kus pind hästi läbi külmus, kus lumi kaua püsis ja kus ühtlasi jälg harilikult täis ei tuisanud. Seetõttu aeti taliteed alati võimalikult tuultest varjatud kohti mööda, läbi metsade, võsade ja puisniitude, üle kidura viserikuga kaetud madalsoode. Läbi asustamata tühermaade siuglevate taliteede ääres olid asja eest ka mõisate poolt ehitatud kõrtsikohad, kus sooja ruumi ja öömaja võis leida. Koldesoojus ja suuremates kõrtsides ka tuulevari hobustele oli tasuta."
Kirivalla- Mahtra talitee: Tee läks Kirivallast Puna talusse, mis oli talikõrts. Mööda taliteed oli ka laadalt ostetud koduloomi aetud. Info Erich Tammelt. Pilt RMK kodulehelt




Pärnamäe talu kohta märgitakse, et siin asus küla kool aastast umbes 1865. Alles raudkivist vundamendivare, kaev, õunapuud, sirelid, õuepuudena pärnad, kased, vt pilti siin.

Mahtra külas asuva Puna talu kohta kirjutatakse, et Puna talu juurest viis läbi talitee ja talu oli ühtlasi talikõrts. Säilinud 2 vundamenti ja põlispuudena vahtrad, saared, vt pilti siit.


Kirivalla-Tamsi talitee: talitee algas Seljamäe talu juurest ja läks Kivisilla taluni. säilinud 20-50%, pilt RMK kodulehelt.



Kirivalla-Tamsi talitee juures, üsna Tamsi küla külje all on ka Esimese Maailmasõja aegsed kaevikud, millest on säilinud säilinud 20-50%. Kaitseliin, mis rajatud I Maailmasõja ajal. Kaevikud piki kunagist teed künkanõlvas. Teega nurgi olevate laskekraavid 10-20 m pikad, ala täpne ulatus ja rajamisaeg vajavad täpsustamist




Kaevikutest mitte väga kaugel asub Kuimetsa, Habaja ja Harmi mõisa piirikivi. Ümbritsev mets 1855. a kaardil Ristimänniko arro. Selle kohta on märgitud, et see on hästi või väga hästi säilinud. Pilt RMK kodulehelt.



Tamsi ja Habaja vahel on veel üks huvitav koht: Vanakõrtsi. See on kõrtsikoht Tallinn-Paide talitee ääres (aastast ca 1700). Säilinud raudkivist vundamendid ja müürid. Pilt RMK kodulehelt.



Kirivalla-Siuge talitee: Talitee säilinud katkendlikult. Pilt RMK kodulehelt
Kaardilt on näha, et sama tee jätkus ka Vaopere ja Kadja vahel ning sellele klikkides selgub, et Kirivalla-Siuge talitee oli osa Tallinn-Paide taliteest: "Talitee pööras Tartu maanteelt ära Kolus, kulgedes läbi Kirivalla, Siuge, Vaopere, Kadja ja Väätsa Paidesse, lühendades teed mitmekümne kilomeetri võrra." Allikana viidatakse Kristjan Aunrele, Kuimetsa ajalugu. Foto Vaopere ja Kadja vahelisest lõigust on siin.

Tallinn-Paide talitee Kirivalla-Siuge vahelisel lõigul läks mööda Seljamäe talukohast Kirivallas: oli endine talikõrts. Sõja ajal lasid metsavennad taluperemees Keskpaiga koos naisega maha (mees olevat olnud venelaste agent). Info Erich Tammelt. Talust järel kuusehekk ja enelase põõsad. Metsalagendik. tüüp määratav, säilinud alla 20%. Pilt RMK kodulehelt.



Põlise talukohana on märgitud Kääriotsa talukoht. Säilinud mitu kõrget raudkivist vundamenti, õunapuud,sirelid ja õuepuudena vanad kased. Lagendik. Pilt RMK kodulehelt.




1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Üle Väätsa ei ole kunagi taliteed Tallinnast Paidesse läinud, lähim koht jäi sel teel kunagisest Väätsa mõisast (praegusest alevikust) ca 3-4 km kaugusele.

Erinevad teetrassid (üks üle Vaopere ja Kadja, teine vast üle Kõue) said Aelas kokku ja läksid üle Maalemäe (Malema) hilisema metskonna kohale (kus nüüdsel ajal lastelaagreid peetakse). Sealt kulges talitee trass Lõõla küla põhjapoolsest äärest sooservast, mööda Nehatu karjamõisa veskist ja siis peale Vissuveret-Nehatut taas üle raba Veneveresse. Veneverest läks ta edasi üle Puramäe ja läbi Röa põlisküla Röa mõisani, sealt otse edasi Prääma mõisani.

Kuidas ja kust talitee trass Präämast Paidesse läks, sellest on juttu Weissensteini blogis, see lõik sai enam kui kuu aega tagasi ka maastikul läbi käidud (suur hulk lõike Aelast Paide poole oli mul enne juba läbi käidud).