teisipäev, 21. juuli 2009

Järvamaa õppereis I - külamajad

Sel nädalavahetusel sai teoks kauaoodatud õppereis Järvamaale, mis oli siis Habaja Külade Seltsi ettevõtmisel korraldatud üritus. Järgnevalt pildireportaaž ja pisut muljeid. Ainult "pisut" seetõttu, et külavanem on teinud viimastel nädalatel päeval ametnikutööd ning õhtuti intensiivselt remonti, mistõttu on allakirjutanu üpris väsinud :) Reisimuljed tulevad seetõttu, teisalt ka pildimaterjali rohkuse tõttu mitmes jupis: esmalt külamajadest. Enne seda aga suured tänud Habaja Külade Seltsile ja Riinale selle õppereisi korraldamise eest!

Esmalt külastasime Anna Vaba Aja Maja, millest mul fotomaterjal jäi tegemata. Anna Vaba Aja Majast jäi meelde, et algul tegutses külaselts Purdi mõisas, kus oli ka põhikool, mis suleti. Siis ostis vald ära ühe nõukaaegse maja - kunagise poemaja, kus on nüüd koos raamatukogu, külaseltsitegevuse ruumid, avalik internetipunkt, keldrikorrusel ruumikas noortekeskus, mis pidi meeldiva noorsootöötaja tõttu olema väga populaarne. On tegeletud ajaloo uurimisega, antud välja raamat külalegendidest ning nüüd pidid inimesed hea meelega käima pärandkultuuri ja legendidega seotud ekskursioonidel. Üle tee on Anna kirik, seltsimaja ruumides tehakse ka kirikuürituste "aftekaid". Huvitav mõte oli ka laste jaoks korraldatav mingi raamatutegelase stiilikas, nt hiljuti oli neil seal mereröövlite päev. Meiega rääkis üks säravate silmadega naisterahvas, kes täna töötab Järvamaa muuseumis.

Kaaruka küla on üleriigilist tuntust kogunud seppadega seoses. Aga vanast tsemendikuurist ehitatud külamaja oli seal sümpaatne, nagu ka proua (vabandan, et mulle nimed meelde ei jäänud), kes meile maja tutvustas ja Kaaruka küla tegemistest kõneles - kuidas nad seal toimetanud on, kuidas projektidega raha küsinud, mida tulevikus teha plaanivad. Nad proovivad end ise majandada, maja renditakse sageli seminarideks ja sünnipäevadeks.



Vabandan osa piltide kehva kvaliteedi pärast, seekord oli käsutuses teine aparaat. Dokumenteerimise mõttes otsustasin ka uduseid pilte siiski siin jagada.

Kaalepi küla keskus oli tavapärane kolhoosikeskus nõukaaegsete kahekordsete kivimajadega. Kaalepi külas tegutseb Albu valla külade selts. Nad on seal projektirahadega remontinud ruumika korteri, kus on väike raamatukogu, käsitöö tegemise võimalus, sportimistrenazhöörid. Meelde jäi, et Albu vallas on ainult üks külaselts. Liikmete liikmemaksudest ning korteri rentimisest ürituste tarbeks saavad korteri jooksvad kulud kaetud. Kaalepis oli väga vahva mänguväljak - meie rahvas katsetas kõik erinevad kiiged järele, ronis mööda ronimisagregaate ning kiitis väljaku heaks. Mänguväljaku kõrval olev pesukuivatusala oli piirdeaiaga eraldatud, et see silma ei riivaks. Teisel pool maja oli lehtla grillimisnurgaga, mis pidi olema külavanema abikaasa ja poegade kätetöö. Külaseltsi kõneisik oli ära ning teda asendanud proua oli pisut kohmetu, kuid tehtu ja pildialbum rääkis enda eest. Tubli töö.



PS: vaata ka Järvamaal Prandi küla kodulehelt nende tegusid. Prandi meie marsruudile ei jäänud, aga tegu on Järvamaa aasta külaga.

2 kommentaari:

Mariihen ütles ...

Mis sellest Purdi mõisast nüüdseks saanud on, kui kool suleti?

Mis selle õppereisi eesmärk oli? Kas oma külades rakendamiseks mingit ideed ka saite?

Monika ütles ...

Purdi mõis pidi eraomaniku käes olema, kes oli alustanud remonti, lõhkunud ära suht korras olnud saali jms, kuid siis jäänud asi soiku. Nüüd masu ajal ei teagi, mis enam saab. Korralik katus pidi vähemalt peal olema. Aga küsisime, et mis mõju kooli sulgemisel ümbruskonnale oli ning öeldi, et oligi nii, nagu siin kandis kartsime, rahvast vähemaks jäänud, lastega peresid lahkunud.

Aga õppereisi eesmärk oligi vaadata, mis mujal tehakse, saada uusi mõtteid, kasvõi kinnitust sellele, et ka mujal arenevad asjad sarnaselt. Eks selline asi muudab ka inimesi lähedasemaks ja parandab koostööd, mis on ka väga oluline. Mõtteid sai ikka, koolitus oli ka väga asjalik, aga sellest edaspidi.