kolmapäev, 2. august 2006

Tartus arhiivis ajalugu uurimas



Käisime suvel koos Harmi põhikooli direktori Sirje Kautsaarega mitmel korral Tartus arhiivis ajalugu uurimas. Sirje tõsine huvi oli leida mõni huvitav lugu Harmi kooli ajaloost, sest ta oli parasjagu koos valla arendusnõuniku Andresega koostamas projekti, et taotleda raha Harmi mõisakooli restaureerimiseks. Mina läksin Sirjega kaasa, et teda selles ürituses aidata - ajalooürikud olid ju suuresti saksakeelsed - ning et uurida, milliseid materjale leian külade ja enda maja ajaloo kohta.

Esimese asjana avastasin, et minu saksa keele oskusest ei ole arhiividokumentide lugemisel suurt mingit kasu. Tol ajal kirjutati kõik kaunis kirjas, kuid tähed olid teistsugused. Ma ei oska kahjuks väga hästi gooti trükikirjagi lugeda, rääkimata siis käsikirjast. Mõlemad tundsime alati ära Neu-Harm ja Alt-Harm ehk siis et juttu oli Harmi mõisast või siis Ojasoo mõisast. Mõned üksikud sõnad olid ka kenasti loetavad, aga harva sain aru lausest tervikuna. Et kirjast paremini lugeda, tuleks enne mingid kursused läbida... Avastasin hiljem ka, et Eesti Genealoogia Seltsi kodulehel on mitmeid abimaterjale.


Mul õnnestus leida Alansi ja Kirivalla kaardid umbes 1700.aastast.



Mind üllatas, et nii paljud kohanimed olid juba sel ajal olemas:

vanasti vs täna

Tito - Tiidu
Otti - Otti
Kubia - Vana-Kupja?
Wanno - Vainu?
Patermegi - Patermaa
Wottickmetz - Võtikmetsa
Leera - Lööra

Surewella megi - Väljamägi

Kirivalla küla kaardil:

Kaske Welly- Kaskemäe
Võimalik, et kui omandan parema lugemisoskuse, õnnestub nendelt kaaridelt veel midagi huvitavat teada saada.

Minu jaoks oli kõige põnevam avastus see, et tänased kohanimed on siiski vanemad kui saksakeelsed. Kui mõisamaad tükkideks jagati ja need ka müüki tulid, nimetas Harmi mõis (kuhu kuulus Alansi küla) kinnistud saksakeelsete nimedega: Otti oli Erlenstegi, Vainu oli Magnushofi. Oli veel selliseid nimesid: Birkenruh, Karlshof, Louisenthal.

Võimalik, et inimese nimedega seotud kohanimed pandi mõisniku laste järgi - mõisniku laste nimed olidki Karl Magnus, Louise... See on aga täiendavast uurimist nõudev esialgne oletus.




Materjalid on pärit Eesti Ajalooarhiivist.

Kommentaare ei ole: