teisipäev, 11. november 2008

Muinasaja jälgi otsimas

Käisime täna koos (Triigi külavanem) Juhaniga Muinsuskaitseametis. Kuivõrd Juhan on meister igasugu ajalugu kajastavate brošüüride ja infotahvlite osas, siis oli ta juba varem koostanud Kolu-Äksi muinastee kohta infotahvli kavandi. Tookord arutasime, et võiks veel enne Muinsuskaitseametis asja uurida ja täpsustada, ehk on veel miskit olulist infot. Nii see kohtumine siis täna sündiski - Ulla Kadakas oli lahkesti nõus meid vastu võtma. Ulla kutsus kohtumisele ka ajaloolase Mauri Kiudsoo, kes on Alansi kanti teadlasena uurinud, mitmeid artikleid publitseerinud ning ka Muinsuskaitseameti jaoks ekspertarvamusi esitanud, kuid kahjuks ei õnnestunud tal siiski osaleda.
Pilt sellest, kuidas Juhan tutvustab Ullale enda koostatud brošüüre ning selgitab, mida arheoloogiliselt olulist ta ajaloolistelt kaartidelt avastanud on.


Sain endale koopiad kogu Kõue valla arheoloogiliste mälestiste kohta käivatest dokumentidest. Meie külasid puudutavad eeskätt Alansi ja Kirivalla külade südametes asuvad muinasasulakohad.
Alljärgnev pass on koostatud 1978.
Selle kaardi peal on veel ka sovhoosiaegne rohujahuveski märgitud, mis millalgi seitsmekümnendate lõpus või kaheksakümnendate alguses maha põles. Praegu tähistavad rohujahuveski asukohta asfaltplats ja betoonkamakate hunnik.
Siin üks foto ilmselt ka samast ajast Vainu ja Otti majadest tagantküljest.
Kirivalla külas asuva asulakoha pass koostati 1981.


Selgus, et ajalooliste teede võrgustikku ei ole nad eraldi kaardile kandnud ning selles osas saime soovitusi, kelle poole edasi pöörduda. Saime ka Mauri Kiudsoo kontaktid ning plaanime lähitulevikus ka temaga kokku saada, et saada koopiaid tema teaduslikest artiklitest, aga ka vestelda ja kuulda eksperdilt arvamust meie kandi kauge ajaloo osas.
Muinsuskaitseametist saime kaasa veel igasugu asjalikke brošüüre, nii mälestiste kohta kui ka vanade majade renoveerimise kohta. Avastasin, et need brošüürid on kättesaadavad ka Muinsuskaitseameti kodulehel. Restaureerimisalaste voldikute kohta vaata päris lõpus.
Vaata lisaks ka Ulla Kadaka üht huvitavat artiklit Maalehes muinsuskaitsest ja põhiseadusest, inimeste kohustustest ja põhiväärtustest. Veel ühe huvitava artikli leidsin tema kohta siit.

Kommentaare ei ole: