reede, 9. jaanuar 2009

Alansi ja Kirivalla külade piirist

Alansi ja Kirivalla on ajaloolised külad, vanad muinasasulakohad, mida on esimest korda kirjalikult mainitud 1241 Taani hindamisraamatus. 1646 jagati Ojasoo ehk Alt-Harmi mõis kolmeks: Ojasoo, Harmi ja Habaja. Mõisaajal oli külade saatus erinev - Alansi kuulus Neu-Harmi mõisa alla, Kirivalla seevastu Habaja mõisa alla. Mõisate piirid olid kindlalt paigas, mistõttu oli ka Alansi ja Kirivalla vaheline piir selge - Alansil Tiidu talu ja Kirivallas kunagise Koplimetsa talu vaheline kraav või oja.

Alansi küla kaart aastast 1850, Tallinna Linnaarhiiv.
Seetõttu avastasin nii ma ise kui ka teised külaelanikud tookord, kui külapiiridele sildid pandi, ehmatusega, et Maanteeamet on nihutanud Alansi-Kirivalla vahelise piiri hoopis Alansi oja juurde, iidse tamme kõrval särab juba Kirivalla küla silt! Asja Maa-ameti kaardiserverist kontrollides selgus, et Maanteeameti peale pole põhjust pahane olla, sest mingi muu ametkond oli külade piirjoone just sinna märkinud.


Alansi küla kaart 1935-1939, Maa-ameti kaardiserver. Külapiir, mis on märgistatud kollase joonega, on aktuaalne, täna kehtiv. Kui hoolega vaadata, on näha, et piir jookseb teest vasakul piki Alansi oja, tuleb üle tee umbes iidse tamme juures, kulgeb mõnda maad piki teed ning teeb järsu pöörde paremale kõvasti enne, kui hakkab metsatukk, mille taga on kraav, kus vanasti piir oli.
Külade piir on nii mõnelgi külakoosolekul jutuks tulnud. Mitte ainult Alansi küla rahvas, kelle valdusi on kõvasti kahandatud, ka Kirivalla küla elanikud on maininud, et see asi tuleks korda ajada. Nüüd on kogutud natuke ajaloolist kaardimaterjali ning võib hakata vastavat taotlust koostama.

2 kommentaari:

Mariihen ütles ...

Tere
Lugesin seda väga sisukat külade kodulehte ja vaatasin, et lingikogu "Teised külad ja külaseltsid" saaks täiendada veel ühe alles arenemisjärgus kodulehega, mis kajastab Kose valla Tammiku, Kata ja Tuhala küla elu. (Leht on alles arenemisjärgus)Link ise:
http://tuhkatam.ee
Lugupidamisega,
Mare Kivistik

Monika ütles ...

Tänud teavitamast! Viidatud link ei avanenud väikese näpuka tõttu, aga leidsin ka õige kodulehe: http://www.tuhkattam.ee/
Panen lingi ning hoian kindlasti teie tegemistel silma peal!