pühapäev, 20. detsember 2009

Räägime ilmast

Inimesed ikka räägivad ilmast. Kui tuleb pakasenädal, tahavad lapsed teada, kas temperatuur ikka langeb nii madalale, et saaks külmapühade ettekäändel kodus olla. Täiskasvanud on ametis maja kütmisega ning muretsevad veetorude külmumise ohu pärast. Raadiost kostuv ennustus paneb jälle muretsema, kas tõesti hakkab jõululaupäeval vihma sadama?!

Nii ongi ilm olnud viimasel ajal kõneaineks. Meie perel on kombeks vaadata Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia (EMHI) veebist satelliitfotosid ning progroosi-animatsioone. Viimastel päevadel on selgunud, et paljud pole üldse sinna kunagi sattunud ega ole üldse kursis nende võimalustega, mida EMHI veeb pakub, siis otsustasingi ka selle ajaveebi lugejatele EMHI veebi mainida.

Satelliitpiltidelt on võimalik jälgida viimaste tundide ajal toimunut. Vali vasakult menüüst "Ilmavaatlused", siis "Satelliitpildid", siis "Infrapunane pilt". Et pilt nö käima läheks, kliki noolekesel.

Kui rohkem huvitab, mis tulevikus saama hakkab, siis tuleb vaadata prognoosi animatsioone. EMHI ise rõhutab nende animatsioonide juures, et tegu on mõnes mõttes katsetustega, mida nad ise ilmaprognoosi koostamisel teatud ulatuses arvesse võtavad, aga ei lähtu sellest täiel määral. Samas on nende animatsioonidega väga äge vaadata, kas, kus ja kui palju meil järgmise 54h jooksul lund sadama hakkab. Siin veebis on ju ära toodud staatilised printskriinid, aga seal veebis ju kõik pilved liiguvad kaardil :)


Need helesinised laigud tähistavad siis pilvi, kust on oodata sademeid. Mida tumedam sinine, seda rohkem sealt sademeid tulla võib.


Kui on selline pakasenädal nagu praegu, pakub sademetest rohkemgi huvi temperatuur. Selle pildi peal siin on Euroopa kaart. All on värvide seletus - kus on roosad toonid, seal on plusskraadid. Sinine on miinus, tumesinine on -20 ning kaardi ülal paremal nurgas roheline toon on juba arktiline -40!

Temperatuuri, sademete, tuule suuna võimalikke arenguid võib vaadata EMHI kodukalt nii: "Ilmaprognoosid" -> "HIRLAM mudel" ning siis saab juba oma maitse järgi seal edasi kolada - väike mudel on Eesti-Läti-Leedu (selles postituses alt teine pilt) ning suur mudel siis terve Euroopa kaart (alumine pilt).

Allikas: EMHI veeb

Kommentaare ei ole: