laupäev, 5. detsember 2009

Tagantjärgi suvisest valla külade päeva tähistamisest

Pildil tolleaegne vallavanem Andres Õis, Kõue külavanem Tiiu ja (Alansil sündinud) Pala külavanem Aino, külavanema ametirahad väärikalt kaelas
Kuidagi on jäänud mõni asi täiesti kajastamata. Aasta lõpp aga läheneb, nii ka kokkuvõtete tegemise aeg, seetõttu püüan mõned "võlgnevused" siin siiski kõrvaldada. 22.augustil toimus Kõue kiigemäel Kõue valla külade päev. Sellises formaadis üritus, mis nii mõneski muus vallas on iga-aastane traditsioon, toimus meil esimest korda. Mis sellest siis meeles on tänaseks päevaks?

Esiteks - mis oleks meie vald ja valla külaelu ilma Kõue Külade Seltsita? Nende rahvamaja muutus lühikese ajaga paljudele väga armsaks kohaks. Kiiresti ehitasid nad külade päeva tarbeks ka õuelava, millele nüüdseks on ka katus peale saanud. Külade tutvustuse ajal kutsuti kõik KKS liikmed lavale - siin see väärt Mannschaft siis on. Tegijad suure algustähega.


Teiseks - KKS-st torkas omakorda silma Pala küla seltskond. Väikese külakese kohta täiesti arvestatava laulukooriga osalesid nad kõueteemaliste laulude konkursil, kaelas helesinised sallid. Kes loeb järjepidevalt Triigi külavanema ajaveebi, siis need mäletavad ilmselt ka aasta tagasi Palas toimunud külapäeva ning on juba palakate saavutustest teadlikud.



Kolmandaks - rõõsakad väärivad kindlasti aasta kosmosesüstiku tiitlit! Ma pean silmas seda, et mäletan seda päeva, kui sain telefonikõne Renelt, kes küsis nõu, kas tasuks ka omaette külaselts luua. Seni kuulus Rõõsa küla Paunküla Külade Seltsi alla. Siis mäletan seda päeva, kui me Ardus istusime arvutiklassis ja vaatasime koos rõõsakatega, kuidas nad oma küla ajaveebi ehitada saaks. Ja mis on seejärel järgnenud, on enam kui imetlusväärne - loodusmatkad, taimeseadekursused, oma küla sünnipäevalaste üritused. Enne valla külade päeva üritust tuli neil seal terve küla kokku ja tegid endile taimetrükis T-särgid! Ja asutasid laulukoori Rõõsk Koor, kes astus samuti üles kõueteemaliste laulude konkursil. Võimas! Ja muljet avaldas seegi, et nad olid külade päevale tulnud tõesti vist terve külaga. Tahaks loota, et see tekitab teistes külades nn positiivset kadedust ning mitmeid ideid oma koduküla mobiliseerimiseks selliste ürituste puhul ;-)

Neljandaks on mul meeles, et üritus algas tegelikult üldse Juhani jt autorite koostöös valminud Kõue küla kohta käiva raamatu presentatsiooniga. See on minu kui külavanema jaoks samuti väga oluline asi. Tahaks ka oma külade kohta sellise ajaloovihiku valmis saada 2011.aastal toimuva Alansi ja Kirivalla külade esmase kirjaliku äramärkimise aastapäeva tähistamiseks.
Viiendaks - kuidas meie külad sel küladepäeval esinesid? Siinkohal tuletan meelde, et programmis oli, et iga küla peaks ette valmistama küla lühikese, lööva ja lõbusa tutvustuse. Samuti kutsuti külasid üles osalema kõueteemaliste laulude esitamisel. Eelnevalt kirjeldatu taustal on mul kohe kurb kirjutada, et meil ei õnnestunud nii suurt rahvast kokku ajada ega midagi väga vahvat ette valmistada. 26.juulil toimunud infotunnile tulid vaid nelja majapidamise esindajad. Tookord oli meil siiski mitmeid grandioosseid ideid, alates meie külasid tutvustavast lühinäidendist, mis hõlmaks nii neliveolisi maastureid kui ka roose, Pitkast rääkimata. Ja laulu tahtsime ka teha :) Aga paraku tuleb tõdeda, et kui kõik lootused jätta ühe inimese peale ja see inimene on koormatud ka muuga, siis ei tule sealt mingit head nahka. Moraal on see, et järgmise aasta märksõna peab olema meeskonnatöö ning ülesannete delegeerimises kokkuleppimine! Meie küla etteaste päris ära siiski ka ei jäänud. Andrus oli õnneks nõus tegema väikese "monoetenduse" ning tutvustas teistele kohalolijatele meie külade kõige olulisemaid märksõnu: 4x4 ja offroad park, Mart Ojasalu roositalu, Pitka memoriaal, aga ka ehitamine, sest see oli ju põhjus, miks enamik meie inimesi ei saanud välja tulla. Kes ehitab päris uut maja, kes aga olemasolevaid ümber.

Kuuendaks - üritusel andis vallavanem mitmetele inimestele tänukirju. Meie kandist oli tänukirjade saajaid päris mitu. Ain Salupõld selle eest, et ta on arendanud järjepidevalt oma offroad parki ning korraldas sel aastal valla suurürituse - Alansi Mailaada. Jaan Ilisson ja Genaadi Prussakov pühendumuse eest külaplatsi ehitamisel. Siinkohal tahaks öelda, et loomulikult on meil palju teisigi, kes ühise külaplatsi ehitamisel kõvasti on vaeva näinud. Tunnustamist väärib igaüks, kes on käe külge pannud. Aga ärgem olgem haavunud - kindlasti korraldatakse ka uue vallavalitsuse poolt mõningaid üritusi, kus tublisid ja tegijad tunnustada saab! Aga tunnustatud persoonidega edasi minnes said tänukirja veel Tamme Eeri Kirivalla küla ajaloo jäädvustamise eest ning väga suure üllatusena ka allakirjutanu ise. Ning ka meie roositalu pere, kelle korraldatav Roosimaania on suvel üks kaunis kultuuriüritus. Sel aastal korraldasime koostöös külaseltsiga ka rohevahetust.


Lõpetuseks - eks seal toimus veel ühtkomateist. Näiteks küpsetiste võistlus, lastel oli oma telk, esines meie rahvatantsurühma KAPAK kõuekate koosseis ning toimus ka väike laat. Ametliku osa lõpus algas simman.
PS: vaata ürituse kohta ka KKS veebi kajastust.

Kommentaare ei ole: