teisipäev, 15. detsember 2009

Ajaloosõpradele lugemissoovitus

Ma ei ole päris kindel, kas meie kolmekülaveebi ajaloosõpradest püsilugejad loevad hoolega ka teisi selle kandi ajaveebe. Seetõttu viitan siin Triigi ajaveebniku tänasele kirjatükile, mis puudutab Alansi küla kunagistes piirides - Võtikmetsa kandi ajalugu.



Juhanil on päris huvitavad hüpoteesid sellest, mis plaanid võisid olla Harmi mõisnikul Pappelhofiga. Mäletatavasti on legend, et miski aeg (Saulepi järgi 1850) põles terve Alansi küla maha ning mõisnik Manteuffel jaganud küla 10ks maaüksuseks, millele määras saksa nimed, et sinna tuua elama päris saksad.

Pappelhofi paikneb küllalt lähedal Lööra poolmõisale, mis oli Manteuffelite jaoks üsna armastatud residents. Lööra mõisas sündis näiteks mõisnik Karl Magnuse teisena sündinud laps - poeg Gregor (1819). Seal suri Karl Magnuse lesk Dorotha (1865) ning nende üheksanda lapsena sündinud tütar Natalie (1881). Karl Magnuse kolmanda lapsena sündinud poja Otto kaksikud Otto ja Helene sündisid Lööras 1878. Eelnevalt nimetatud Otto (kaksikute isa) on kunstnik, kelle altarimaali saab näha Kose kirikus. Ning tema maal "Autoportree koos ema ja õdedega" paneb mänguma mõttega, kas see võib olla maalitud Lööral... Sellest võib pisut rohkem lugeda siit.

Tänaseks on puithoonest Lööra kõrvalmõis hävinud, kuid mitmetel inimestel on see hoone veel meeles. Olnud see sovhoosi ajal isegi seltsielu funktsioonides. Loodetavasti on mul kunagi nii palju aega, et leida keegi, kel on selle hoone foto alles...

Seost mõisaga tekitab ka 40ndatel-50ndatel Võtikmetsas peremeheks olnud persoon, keda külarahvas tundis Parun Pappelhofina. Miks parun, kas tõesti oli temas saksa verd? Ei tea. Küll aga olevat ta olnud vägagi parunliku hoiakuga. Kihutas kummiratastega hobuvankriga, uhke kaabu peas. Nii on ta (tänase) Alansi rahva meelde jäänud, omal ajal läinud ju otsetee Alansilt Jaagult (kaardil Birkenruh) Võtikmetsale.

Lõpetuseks veel üks lugemis- ja vaatamisviide: Kõue Rahva Majas valmisid täna Triigi ja Harmi mõisate maketid. Eriti huvitav on foto Harmi tänasest ja omaaegsest väljanägemisest. Teatavasti olid Harmi mõisal väiksed tornikesed, mis eelmise sajandi alguses maha lõhuti. Vaata pilte ja lugu siit.

1 kommentaar:

Monika ütles ...

Laekus tagasiside, et Parun Pappelhof olla olnud Volmersoni Juhan. Eks siis tule teinekord Võtikmetsa naabertalu Aukemäe peremehega teinekord juttu vesta, tal ehk rohkemgi meenutada...