pühapäev, 27. september 2009

Harmi mihklilaat

Harmi mihklilaada rongkäigu "dresscode" oli seekord käru. Dekoreeritud titekäru, aiakäru, traktorikäru - nagu kellegi loomingulisust jagus. Mitte ainult kool, kutsutud olid külaseltsid, huviklubid, ettevõtjad. Meil oli ka tõsine plaan minna motoblokiga ja panna meie kandi lasteaiaealised lapsed käru peale, kuid paraku võtavad tööpäevad oma ja laupäeva hommikul oli liiga vähe aega, et remontida gaasitrossi ja jõuda veel Habajale ka tiksuda. Kuid rongkäigus ja laadal sai siiski käidud.



Habajal oli juba rivistunud Kose pasunapoisid. Ning käruteema oli ka tõsiselt üles võetud.







Kohalikest ettevõtjatest ja asutustest oli oma käruga väljas Habaja Raamatukogu. Hillel oli käru laetud täis raamatuid, mida võis laadal hiljem tasuta endale võtta.


Ka Võtikmetsa puhkekeskus meie naaberkülast oli esindatud Alansi Mailaadalt tuttava "käruga".


Rongkäik kulges mööda kooliteed Habajalt Harmi. Rongkäigus mürtsus puhkpillimuusika, vaheldumisi Kose puhkpillipoiste esituses ning rongkäigu lõpuosas asunud AKL-külaselts ja Alansi Offroad Klubi esindatuse toel helikandjalt.


Egge tegi juba rongkäigus reklaami enda meisterdatud vidinatele. Buss korjas peale neid, kes enne Harmi kõndimisest ära väsisid.


Sügisvärvides Harmi mõis võttis meid vastu kauni aia taustal.






Punamäe külast oli kohale toodud hobused.


Lastel oli tore võimalus proovida hobuse seljas sõitu Harmi mõisakooli iidsete puudega pargis. See oli mõisamaja ees, kus oli rahulikum.


Mõisamaja taga oli aga laadamelu. Sten pakkus pitsat, mis viis keele alla. Cassandra aga maasikataimi, mis meie perele kohe marjaks kulusid.






Harmi venelannast vene keele õpetaja on asendamatu seenetundja, kes hea meelega selgitusi ka teistele huvilistele jagas.


Seenenäitusel oli tohutu kogus seeni. Pildile jäi ehk kolmandik kogu väljapanekust.

Elevust tekitas päris nõid.


Kõik kiisupojad leidsid endale uue kodu. Mis sai aga jänksidest, see lipsas kõrvust mööda :)



Et laadal tegevusi ikka jaguks, siis oli seal välja pakkuda mõned käsitöötoad. Mann Alansilt kutsus lapsi hobest meisterdama.





Anneli ja Riina tegelesid viltimistöötoaga. Muide, soovitan vaadata ka Võtikmetsa Hobikoja bloogi, kus vahepeal valitses vaikus. Nüüd on lisandunud uued postitused ja reportaaž käsitöömaja valmimisest!


Omaette atraktsioon olid pritsumehed.


Voolikusse lükati vesi sisse ja näidati, mida nad suudavad.



Õpetati ka lastele, kuda see vesi ikka lendab.


Pritsimeeste atrkatsioonilga haakusid kohe Alansi Mailaadal osalenud Võtikmetsa murutraktoriga rallijad. Korrapealt tekkis sihtmärk, mida tasus proovida
veejoaga tabada.



Lõpetuseks fotojäädvustus AKL ja Alansi Offroad Klubi ühisest esindatusest, pildistatud Patermäelt, Alansi taustal.

pühapäev, 20. september 2009

Laupäeval loodi Ardu Kooli Sihtasutuse juhendamisel uut trendi

Laupäeval toimus Habaja raamatukogus kevadel nii menukaks osutunud kalossidemaalimise kordusüritus. Suur oli Epu üllatus, kui üks Alansi mees autokummi kohale veeretas :) Sel ajal, kui teised kalosse maalisid, saimegi meie auto tagavararatast (mis antud auto puhul kinnitub auto tagumiku küljes, mitte ei ole pagasnikus peidus) maalida. Üritus möödus väga meeleolukalt - Hille oli üritusel osalejatele küpsetanud moskva saiakesi ja pakkus ka kohvi.








Valdo Praust rääkis Kõue Rahva Majas teede ajaloost


Kaardi tegi: Valdo Praust.
Reede õhtul toimus Kõue Rahva Majas ajaloosõprade jaoks kauaoodatud sündmus - Valdo Praust esitas enda hüpoteesid Kose kihelkonna teedevõrgu kujunemisest. Põnev oli vaadata Valdo slaide ja kaarte, millel oli näha Taani hindamisraamatu külade paiknemine, muinaskihelkondade ja muinaslinnuste asukohad. Jupp jupi kaupa rullus meie silmade ees lahti Kose kihlkonna ajalugu. Nägime kaardil perioodi, kus ka Kirivallas ja Alansil olid mõisad; nägime, kuidas liivi sõja käigus kadusid paljud mõisad; kuidas seejärel toimunud kosumise perioodil tekkisid uued mõisad ja kuidas kõik need muudatused tingisid ka teedevõrgu muudatusi. Oli väga nauditav õhtu.

Vaata lisaks:
- Maaekspressi veebist
- Mare veebist

neljapäev, 17. september 2009

Kõue Rahva Majas taas palju toredaid üritusi tulemas

Ainult 10-15 minuti autosõidu kaugusel meist asub üks armas väga hea auraga maja, kus toimub üritusi väga erinevale maitsele:

- maanaiste selts Kõue Krõõdad: aianduse-, kodunduse- jne teemad;
- lastehommikud - lapsed meisterdavad toreda juhendaja Kristi käe all midagi ühiselt;
- laste inglise keel
- ugrimugri teemapäevad
- terviseklubi
- küladevaheline mälumänguturniir.

Ürituste reklaam saab kindlasti ka siin veebis kajastatud, aga hoidke ka ise Kõue Külade Seltsi veebil silma peal!

Kohtumiseni reedel, mil Kõue Rahva Majas esineb Valdo Praust ja räägib meie kandi ajaloolisest teedevõrgust!

Kodukant Harju kutsub külaelu edendajaid infopäevale

Pöördus Kodukant Harjumaa ja palus siin ajaveebis levitada infot järgmise ürituse kohta. Ma ei ole veendunud, et mul endal on võimalik sel üritusel osaleda. Kui meie küladest keegi soovib infopäeval osaleda, palun võtku pärast ühendust ja edastagu muljeid! :)

MTÜ Kodukant Harjumaa ja MTÜ Põhja-Harju Koostöökogu korraldavad ühiselt infopäeva

Esmaspäeval, 28. septembril 2009.aastal Jõelähtme Rahvamajas kell 16.00-20.00
Oodatud on kõik Harjumaa külavanemad, külaelu edendajad ja vallavalitsuse töötajad, kes
tunnevad muret meie külade elu-olu üle ning tahavad seda elamisväärsemaks muuta.

PÄEVAKAVA

1. Projekt „Külavanem – sild külale ja omavalitsusele” - 1. perioodi ülevaade ning 2.perioodi tegevuste tutvustamine - MTÜ Kodukant Harjumaa tegevjuht Marianne
Rosenfeld

2. Külavanemad – kogukonna eestvedajad leader programmi rakendamisel - MTÜ
Põhja-Harju Koostöökogu juhatuse esimees ja Iru külavanem Arno Kannike

3. Kodanikuühiskonna Sihtkapital – mis ja milleks? - KÜSK-i juhataja Agu Laius

4. MTÜ Kodukant Harjumaa ja Põhja-Eesti Päästekeskuse koostööst ning
ohutusalaste koolituste korraldamisest Harjumaa küladele
– MTÜ Kodukant
Harjumaa juhatuse esimees Anu Altmets

5. Külade rahastamine ning valla ning küladevahelisest koostöö võimalikkusest -
Jõelähtme vallavanem Toomas Kümmel

6. Viimsi külavanemate rõõmud ja mured viimasel 4 aastal – Tammneene külavanem
Raivo Kaare (Viimsi vald)

7. Ühe valla küladele ühine katusorganisatsioon – Praktilisi kogemusi ja nõuandeid jagab Rae Valla Alevike ja Külavanemate Seltsi (RVAKS) eestvedaja, Rae vallavolikogu
aseesimees Ado Sepa


laupäev, 12. september 2009

Tegutseme taas külaplatsil (haljastusrindel) - täiendatud

Eile arutasime külaplatsil haljastusplaane. Krista Alansilt tutvustas oma mõtteid ning otsustasimegi tema ideid ellu viima hakata - siloaugu külakiigepoolsetele nõlvadele tuleb kiviktaimla. Jah, esimesel aastal me näeme sellega kõvasti vatti ja peame rohimisega arvestama, kuid seal on hea muld ja järgnevateks aastateks kasvavad püsikud juba nii tihedaks, et umbrohud ei tohiks väga suurt peavalu tekitada.


Et kohalolijad ühte sobivat aega tegutsemiseks ei leidnud, otsustasime asuda tööle väikestes puntides. Esimene punt koguneb juba täna kell 12, koduste inimeste punt nädala keskel (täpsem info Maililt Voosimäe majapidamisest). Võta oma naabrinaine kampa ja tule ka!

Esimese asjana teeme need nõlvad taas kord umbrohust puhtaks, seejärel korraldame kivid paika ning seejärel istutame taimed.
************
Kuuldused meie külaseltsi surmast on liialdatud. Laupäeval olid külaplatsil Aime ja Reet Kirivallast, Maili Lutsu külast ning Krista, Anna-Liisa ja allakirjutanu Alansilt. Plaanitud tööd said tehtud vähem kui kolme tunniga ning lepiti kokku, et kodused inimesed jätkavad tegutsemist kolmapäeval.

teisipäev, 1. september 2009

1.september

Täna käisime Harmi koolis kooliaasta avaaktusel. Harmi kooli saal oli esimesel septembril rahvast täis ning esimesse klassi astujaidki tervelt kaheksa. Harmi kool, mille püsimajäämine oli aasta algusest suure küsimärgi all, on meie piirkonna laste kool, mistõttu elasime siin Harmi kooli saatusele kaasa ning tundsime siirast rõõmu tänase avaaktuse üle.
Soovime toredat kooliaastat Harmi kooliperele! Palju edu endisele Harmi direktorile ja aasta õppija 2009 Sirjele, kelle kohta üks Harmi õpetaja on märkinud, et "Sirje on suutnud meie maja inimesed ühise eesmärgi nimel tööle panna", kes jätkab Jüri Gümnaasiumis! Palju edu ja kordaminekuid ka Harmi kooli uuele direktorile Tiiu Jalgile! Kindlasti on kindel tunne Harmi kooli juhtida teadmisega, et piirkonna inimeste toetus Harmi kooli jätkamisele on tugev.

Harmi kooli saal avaaktusel. Kui palju on koole, kus mõisasaalis köeb kamin ja laes säravad lühtrid?


Esimese klassi lastest kolm on Alansilt Otti Asta lapselapselapsed :)



Sellest sügisest on ka meie perel tihedam side Harmi kooliga, mistõttu võib siin veebis ilmselt ka edaspidi Harmi mõisakooli kohta mõne uudise.