teisipäev, 9. juuni 2009

Mõned kohalikud uudised kolmekümnendatest aastatest

Postimees 1930

Turbaraba läks põlema. Kahju pool miljonit. Üleeile läks põlema Kuivajõe vallas asuv Leeva turbaraba, mis kuulus riigile. Tulekahju levis poolteise kilomeetri pikkusel ja kilomeetri laiusel maa-alal. Tules hävines ka 16 turbaküüni ja 1330 kantsülda valmis turvast. Kahju ligi pool miljonit senti. Tulekahju põhjusi selgitatakse.

Postimees 1933

Leiti ennekristuseaegne pealuu. Kas kunagi on Läänemeremail neegrid elanud? Kolu, mille iseäraldused on erakordsed. Mag. J. Aul esines 3.XI Loodusuurijate Seltsi zooloogiasektsiooni koosolekul ettekandega huvitavast inimluude leiust, mis avastati 1930.a. Kose kihelkonnas Väljahansu talu maadel. Aul kirjeldab leitud pealuud.

Postimees 1933

Neli talu leekides. Aurukatel süütas Harjumaal kaks talu ja Pärnumaal ühe talu. Joobnu läbi süttis talu Tartumaal. Hulk vilja, masinaid ja loomi tules hukkunud. - Kindlustamata talu tuleroaks. - Tuli hävitas Triigi vallas kahe talu hooned.
Kodijärve vallas põlesid maani maha Kitse-Ivaste talu elumaja ja karjalaut, mis kuulusid Peeter Laasile. Maani maha põlesid ka Tori vallas Jõesuu külas Mihkel Simmo elumaja, rehealune, karjalaut, küün, ait ja puukuur. Triigi vallas Simsi asunduses põlesid maani maha Hans Videsse rehealune ja loomalaut ning Tuisbergi rehealune ja ait.

Postimees 1926

Viljakuivatus maha põlenud. Teisipäeval kella 1 / 2 4 paiku põles Triigi vallas Harjumaal viljakuivatis maani maha. Sisse jäi kahe asuniku vili 227 pd. Viljakuivatis kuulus riigile ja oli Harju masinatarvitajate ühisuse käes rendil. Tuli sai alguse kuivatise torude peale pantud laudadest.

*********
Allikas: Eesti ajakirjanduse analüütilise bibliograafia andmebaas

Kommentaare ei ole: