pühapäev, 14. detsember 2008

Külakoosolekul vaatasime tagasi, kiitsime tublimaid ja vaatasime ka edasi



Reede, 12.detsembri õhtuks oli Alansi, Kirivalla ja Lutsu külade rahvas kutsutud Harmi kooli külakoosolekule. Esmalt vaatasime tagasi nüüd juba lõpusirgel olevale 2008.aastale, mis hoolimata üsna dramaatilisest algusest lõppes meile väga positiivselt. Meeldetuletuseks - aasta algusel pidasime koosolekuid ja vallaga kirjavahetust Magnushofi detailplaneeringuga seoses, kui Alansi ja Lutsu külade vahel asuvale põllule taheti teha moodsate, 10-30-kraadise katusekaldega majadega arendusprojekti.

Volbriööl saime juba tähistada külamiljöö säilimist tänu Aare Viirale, kes palju muret tekitanud kinnistu omandas.

Aprillis kirjutasime külade peoplatsi projekti ning alates poolest juulist, kui lõpuks rahad MTÜ arvele laekusid, käis aktiivne töö külaplatsi ehitamisega.

Külaplatsi ehitustöödel joonistusid välja mõned inimesed, kes sellesse eriti palju panustasid. Otsustasin, et neid inimesi tuleks tunnustada, et anda tublidele tegijatele signaal, et nende pühendumust on märgatud ja see väärib eeskujuks toomist ja tänamist. Külarahvas oli selle otsusega päri. Kõige tublimad olid sel aastal:
  • Metsanurga talu pere: Enno Vaks ja Aime Luukas. Enno sõnaka mehena otsustas kohe, et me teeme endise siloaugu kohale külaplatsi ka siis, kui me seda raha ei saa, ning asus koheselt heakorrastustöödega tegelema.
  • Hinnuhansu talu pere: Joel ja Heugenie Aidama. Särtsakad inimesed Kirivalla küla servast, raba äärest, keda enne selle aasta maitule üritust ei tundnudki, kuid kes peale juulis toimunud infotundi kohe Jaani juurde läksid ja küsisid, mida nad teha saavad. Sestpeale on Joel ja Heugenie külaplatsil kõvasti kaasa löönud.
  • Voosimäe talu pere: Gennadi ja Maili Prussakov. Kui vahepeal külaplatsi ehitamisvankri rattad aeglasemalt veerema hakkasid, oli Gennadi platsis ja aitas selgete juhiste ja konkreetsete tegudega vankri jälle parema hooga veerema. Gennadi ja Jaan ehitasid praktiliselt kahekesi ka külekiige detailid valmis. Mailil oli suur roll haljastustöödel: kuusehekk, kiviteed, nõlvade puhastus ja ohakakatkumine on mõned märksõnad.
  • Arukausi talu pere: Jaan ja Reet Ilisson. Tänu Jaani ideele ja valmidusele anda üks tükk maad avalikuks kasutuseks sai võimalikuks külaplatsi ehitus. Sellega aga asi ei piirdunud, külaplatsi ehitus oli Jaani jaoks nii suur südameasi, et teda võis pidevalt näha kiigeplatsil midagi nikerdamas. Kuid ka Reet rassis seal rohkem kui keegi teine - nii haljastustöödel kui ka ehitustöödel, näiteks kivipostide ladumisel.

Kõik tublid said endale külavanema tänukirja ja väikese sümboolse kingikoti, milles olid mõned lilleseemned ja moodsad tärnikujulise mustriga puidukruvid koos samasuguse kruvikeerajaga, et tänukirja saaks seinale riputada. Jaani ja Reeda panus külaplatsi ehitamisel on tegelikult hindamatu. Kuid külarahvas otsustas tänutäheks saata Jaani ja Reeda mõneks päevaks puhkama ja lõõgastusprotseduure võtma Toila Spa-sse, nemad said ka vastava kinkekaardi :)

Aitäh kõigile, kes korjanduses osalesid! Natuke tekkis isegi ülejääke, mis läksid külakassasse järgnevate ürituste tarbeks.

  • Tänukirja ja väikse kingikotikese saab veel Ain Salupõld, keda polnud reedel küll kohal, et ta on Alansi Offroad Klubi nii hoogsalt käima saanud ja Alansi küla nö kaardile saanud - sel aastal külastas Aini ja ta meeskonna korraldatud üritusi 4500 inimest.

Selle aasta suvel sai tehtud ka meie külade koduleht, kuhu sai lisatud ka tahantjärgi toimunud ürituste kroonika ja mis tänaseks on muutunud populaarsemaks, kui arvata võis. Statistika järgi külastatakse meie kodulehte keskmiselt 15 korda päevas, kõige rohkem on vaadatud seda 40 korda päevas, kõige vähem aga 2 korda päevas.


Mõned märksõnad ka, mida on hiljuti guugeldatud ja mis tulemusena ka meie kodulehele viitavad:
kustav ernesaks
"madis matvei"
ojasoo mõis
lutsu raam
off roadi tausta pilti
eesti seltsi toimetustest
lumetormi kohta
otto zoege manteuffel
kirivalla
kõue mõis kross
külamiljöö
otto zoege
karlshof mõis
lõoke wikipedia
nutu kaksikvend
ct tallinn põleb pildid
heimtali ringtalli ajalugu
lutsu turismitalu
anu ja kadri tali
Tulevikku vaatamise kohta teen peagi eraldi postituse. Lühidalt olgu öeldud, et tegime rühmatööd, ründasime aju teemadel: mida saaks teha, et meie külade inimestel oleks tugevam meie-tunne, et külad oleksid ilusamad ja turvalisemad jt. Hakkame juba tasapisi mõtlema ka sellele, kuidas üleülejärgmisel aastal ehk 2011 tähistada vääriliselt 770 aasta möödumist Alansi ja Kirivalla külade esmamainimisest.

Kommentaare ei ole: