kolmapäev, 11. veebruar 2009

Mis oli enne - Neu-Harm või Alt-Harm ;-)

Ojasoo männid tänase kerge härmatisega

Eelnevas postituses viidatud raamatu põhjal on päris huvitav ka Ojasoo ja Harmi kandi varasem ajalugu. Muinsuskaitseameti andmetel on sealne ainuke muinasasulakoht Harmis, Harmi mõisa ümbruses. Balti kohanimede raamatust selgub, et vähemalt 13.sajandi alguseks oli Harmi ja Ojasoo piirkonnas suuremat sorti asustus.

1241 Taani Hindamisraamatus on märgitud küla Hermæ, par. Kolkis (nüüd hakkab mul mõte tekkima, et see par. Kolkis tähendab Kose kihelkonda :) ).
Raamatu autorid Hans Feldmann ja Heinz von zur Mühlen kirjutavad: "Oletatavasti tähistas nimi Hermæ järgnevaid külasid: Harme, Lope, Oiel ja Harmseleke. Lope hävis 16.sajandil; Harmseleke, kus oli enne 1325 mõis, purustati 1343, 1467 seal inimasustust enam ei olnud." Oiel on siis Ojasoo. Tõepoolest, Hermæ oli oma 25 aadramaaga märksa suurem teistest küladest (nt Kirivallas oli 15, Alansil 17 adramaad. Mis on adramaa? Vaata siit.)

Kõrvalpõige: 1343 purustati ka Tamsi mõis, mida Eesti Giidi portaal pakub Raplamaa vanimaks mõisaks. Lähtudes tolleaegsest teedevõrgust ja asjaolust, et Jüriöö ülestõusu raames üks suurimaid lahinguid toimus Kirivalla naaberkülas Kanaveres, võib arvata, et need ei olnud ainsad hooned, mis 1343 meie kandis maha põletati.

1417 on Ojasoo mõisa esimest korda mainitud (nimega "Harm").

1646 jagunes mõis Alt-Harmiks koos Ojasoo (Oiel) külaga ning Neu-Harmiks koos Harmi (Harme) külaga.

1726 koliti Ojasoo küla eemale, Harmi küla jällegi Harmi mõisale lähemale.

Mida sellest siis järeldada? Esiteks seda, et kui 2011 tähistavad mitmed külad 770.aastapäeva esmamainimsest, võib ka Ojasoo küla seda teha. Teiseks seda, et enne Neu-Harmi mõisa teket 1646 tähendas "Harm" eeskätt saksakeelsetes tekstides Ojasood. Ning tegelikult ei ole ka loogiline enne Neu-Harmi (Uue-Harmi) mõisa teket rääkida Alt-Harmist (Vana-Harmist).

Ojasoo on Kõue vallas elanike arvult kolmas küla, loodetavasti ärkab ühel päeval ka see piirkond ning valib omale külavanema ning hakkab samuti oma väga põnevat ajalugu lahti harutama.



Kujutis Maa-ameti kaardiserverist, Ojasoo ja Harmi tänasel kaardil tähistatud punase ristkülikuga.

Ojasoo mõisa kohta vt veel kaksikutest kunstnike von Kügelgenide pulmade lugu ning kindlasti ka Juhani kirjutist Ojasu mõisast.

Kommentaare ei ole: