kolmapäev, 18. veebruar 2009

Võrdluseks natuke Kose ajaloost


Kujutis Kose kiriku saidilt.

Oli siin hiljuti üks kommentaar, et mine tea, oleks Kosel kiriku ehitamisega miski jama tekkinud, oleks see ehk Alansile ehitatud. Tõepoolest, kas nüüd just Alansile, aga kui võrrelda 13.sajandi alguse külade loenduse tulemusi, siis Kose selle kandi võimsamate kohtade hulka ei kuulunud. Natuke andmeid, numbrid tähendavad adramaasid.

Harmi ja Ojasoo (Hermæ külad) 25
Kõue - 19
Alansi - 17
Kirivalla - 15

Kose seevastu oli toona oma 9 adramaaga ligikaudu poole väiksem Alansi külast. Aga juba siis pandi seal kirik püsti.

"Baltisches historisches Ortslexikon" (1.osa) andmetel asus Kosel lausa Eestimaa vanimaid kirikuid, mis oli ehitatud umbes 1221. 1560 põletati kirik Liivi sõjas venelaste poolt maha, pikihoone ehitati aga rootsi ajal vanale vundamendile jällegi üles. Kiriku ajaloo kohta saab rohkem infot Kose kiriku kodulehelt.

Kose kui küla kohta kirjutatakse viidatud raamatus, et 1241 pandi küla kirja Taani Hindamisraamatusse kui Cosius par. Kolkis, 37 km Tallinnast, Pirita jõe kaldal (am Brigittenbach (Tammekann)). 1346 on Kosel fikseeritud mõis ja veski, 1524 ainult veski. Alles 19.sajandi lõpul hakati tegelema nn elamuarendusega.
Ja täna on Kosel u 2000 elanikku, mistõttu on rahulikku külamiljööd hindaval külaelanikul vist ikka hea meel, et kirikut näiteks Alansi Piksemäele ei ehitatud...

1 kommentaar:

Valdo Praust ütles ...

Niipalju, kui mina olen välja selgitanud, on peaaegu kõik keskaegsed kihelkonnakirikud ehitatud tähtsasse teeristi või kunagisse teeristi. Äärmisel juhul selle vahetusse lähedusse, mis teeristist kenasti kätte paistab. Ja minus on teatud märkide põhjal juurdunud arusaam, et teerist eelnes vähemalt enamikel juhtudel kirikule, mitte vastupidi.

Kui vaadata Alansi Piksemäge ja võrrelda seda Kosega, siis esimeses kohas seesugust teeristi pole, teises kohas aga on see juba väga ammu olnud täiesti olemas. Seega tundub kiriku ehitamiseks praegune koht mulle igati loogiline.

Muidugi, Kosel on hiljem peale kiriku rajamist teedevõrk küll veidi muutunud ja uusi teeriste juurde tekkinud - sellest püüan ma rääkida septembris Kõue rahvamajas...