pühapäev, 26. aprill 2009

Kalossidest, talusiltidest ja külaplatsist

Teen seekord erandi põhimõttest 1 teade: 1 teema ning panen 3 erinevat teemat ühe teate alla.
Esiteks oli selle nädala uudis, et meie külade veebi loeb üks Maalehe toimetaja, kes on ka Juminda külaseltsi eestvedaja ning kes kirjutas Kõue Krõõtade kalossimaalimisüritusest loo e-Maalehes :)
Teiseks: tööülesannete täitmisega seoses liikusin sel nädalal marsruudil Alansi-Juuru-Ingliste-Keava-Toosikannu, Toosikannu-Vahastu-Kuimetsa-Alansi. Tegin pilti mõnedest talusiltidest, mis tee peal silma hakkasid. Meie kolmes külas on vaid üksikutel talusildid. Miks on talusilti üldse vaja? Loe siit! See annab küla üldmuljele kõvasti juurde, hakkame tasapisi mõtlema ka oma majapidamiste tähistamisest :) Kes ise nikerdada ei taha, see saab pöörduda ka Triigi külavanema poole, kes niisuguseid asju tellimustööna teeb, vaata tema arutlusi talusiltidest ning tööde näidiseid siit. Allpool aga mõned Raplamaal nähtud talusildid. Pildistamiseks ei olnud just kõige parem kellaaeg, ere päike on siin natuke värve ära tapnud, aga dokumenteerimise ja mõtte liikuma lükkamise mõttes otsustasin need siia siiski üles panna.








Eraldi teema on infoviidad, mis küla keskuses viitavad, mis suunas ja kui kaugel miski majapidamine asub. Väga suureks abiks külla saabuvatele külalistele, aga ka prügiautole, kiirabile, politseile, päästeteenistusele. Kas ka pättidele? Usuks, et sellised viidad ja sildid on tõhusam kui naabrivalve silt - jääb mulje, et siin külas elavad väga aktiivsed inimesed, kes kõik kõiki tunnevad ja kõik üksteise majapidamistel silma peal hoiavad.







Teel Vahastu poole märkasin tee ääres teadetetahvlit koos väikse pingikesega. Pidasin kinni ja uurisin asja lähemalt. Selgus, et niiviisi on tähistatud üht pärandkultuuriobjekti, lubjapõletusahju. Selline infotahvel koos pingikesega sümpatiseeris väga - peaks ka meie külades valima välja objektid, mille kohta sarnased asjad teha. Nii meie endi jaoks, et me teaks, millise põneva ajalooga külades me elame. Aga ka meie külaliste jaoks.




Kui soovid kaasa mõelda, mis meie kandis pärandkultuurina kaardistamist ja esile toomist väärib, siis tutvu Metsaseltsi kodulehe pärandkultuuri rubriigiga, seal ka üks käsiraamat üleval.

Kolmandaks: külaplatsil toimetati täna hoolega, koguti rämpsu, aga ei põletatud, sest tuul oli lihtsalt metsik, ning kooriti päris arvestatav kogus puid, et saaks otsaseina ka kinni panna. Aitäh kohale tulnutele! Töiseid üritusi on tulemas kindlasti veel, nii haljastamisega kui puutöödega seoses.

Kommentaare ei ole: