neljapäev, 16. aprill 2009

Küla arengukava koolituse muljed

Sellest on nüüd juba mõni aeg möödas, kui lõppes (KK Harju korraldatud) küla arengukava koolitus. Sügisest alates kolmel päeval toimunud koolitusest õnnestus osaleda kahel päeval, esimesel korral viis koolituse läbi nn suure Kodukandi koolitaja Hele-Mall Kink ning teisel korral Krista Habakukk, kes on ühtlasi Soometsa küla arendaja.


Kujutis Pärnu Postimehe veebist.

Üks sedalaadi, intensiivsete rühmatöödega koolituse pluss on, et saab mõne uue hea tuttava. Nii jäid sel korral meelde Saunja küla Kuusalu kandist, muinasajast pärit küla, kus täna on nii palju väiketalunikke, et kõik eluks vajalikud toiduained saab oma küla inimeste käest osa, kuskil Rakvere suunal asuv Tammiku küla, mille külavanem oli suur ökokogukondade fänn, ning Kirimäe küla Haapsalu kandis, mille veebilehte otsitakse sageli google´st ning satutakse vahel ka siia, sest siin oli põgusalt juttu endisest Kirimäe külast praeguse Karla küla maadel.

Viimasest koolituspäevast möödunud aeg võimaldas mõtetel pisut settida. Kui küsida, milleks üldse külale arengukava, siis sellele sain küll üsna praktilise vastuse. Arengukava kõige lihtsamalt tähendab, et külarahvas lepib kokku, milline on küla tulevikupilt. Siis valitakse välja kõige tähtsamad valdkonnad, millega hakatakse intensiivsemalt tegelema järgneva nt viie aasta jooksul, jagatakse tegevused viie aasta peale laiali, märgitakse juurde eeldatavad kulud. Väga oluline praktiline eelis on, et sel juhul ei pea projektidel nö järel jooksma, tähtaja lähenedes paaniliselt nuputama hakkama, et milleks seekord raha küsida, vaid see töö on juba ette ära tehtud. Kui õnnestub natukenegi raamidest välja astuda, ei ole ka tulevikupildi koostamine väga keerukas. Enamik meist ju unistab ja seab plaane oma koduga seoses - kelle unistuseks on mullivann sauna eesruumis, kes soovib suvekööki aeda. Täpselt samamoodi tuleb unistada ka oma külast. Eks me oleme oma üritustel ka jõudumööda selliseid väikseid ajurünnakuid ühe ja teisel teemal teinud, aga kindlasti tuleks selle aasta jooksul meie kolme küla arengukava valmis saada.

Üks oluline asi, mille teada sain - piirkonna (ühe või mitme küla) arengukava ei tohi segi ajada MTÜ arengukavaga. Küla arengukava tegemisele ja muutmisele kaasatakse kõik selle küla või mitme küla inimesed, ka selle piirkonna ettevõtjad, muud huvigrupid. Et küla tulevikuplaanide elluviimiseks on vaja projekte kirjutada ja raha küsida, milleks on vaja mingit juriidilist isikut, MTÜ-d, siis võib rahvas volitada külaseltsi arengukava ellu viima. Kindlasti ei muutu piirkonna arengukava aga MTÜ arengukavaks, mida saavad muuta ja uue perioodi kohta uut arengukava koostada vaid MTÜ liikmed, nagu Habajal plaan oli, kusjuures seltsi liikmeid on vaid kolme käe sõrmede jagu. Muide, Habaja piirkonna - kuhu praegu ka meie kolm küla on arvatud - arengukavaga, mis on koostatud perioodiks 2005-2010, saab tutvuda siin.

Aitäh Riinale, et ta 2005.aastal selle suure töö ette võttis ja Habaja piirkonna kohta arengukava koostamist vedas. Poleks ta seda teinud, ei oleks meie Andrusega sinna punti sattunud. Sel juhul ei oleks ka meie kolmes külas külavanemat valitud ega ühiselt tegutsema hakatud. Oleksime nokitsenud igaüks oma elu ja asjade kallal, nagu kahjuks väga mitmed külad.

Veel üks oluline asi, mida koolitusel rõhutati, on läbipaistvus tegevuste elluviimisel. Külaselts peaks hoolema mõtlema, kuidas oma tegevustest inimesi teavitada, vajadusel tegema selle kohe kellelegi ülesandeks. Kui inimesed ei tea, misasju aetakse, tekib umbusk, lõhenemine. Näiteid võib tuua siitkandistki - miks meie külade inimesed ei käinud Habaja MTÜ vitraazhikursusel, mida kiideti viimases Kõue Kuulutaja numbris (lk 10), mille kohta võib lugeda Habaja MTÜ veebist ja spetsiaalselt selle projekti kohta loodud veebist? Sest inimesed ei saanud aru, miks korraldati suur rahvaküsitlus, kui algusest peale oli otsustatud, et tuleb vitraažikursus; sest inimesed ei saanud aru, miks, kui MTÜ sai nii suure summa selle projekti läbiviimiseks, tuleb veel ise kursusel osalemise eest maksta; sest inimesed ei saanud aru, miks sellise summa eest vaid üks klaasvitraazhikursus ja lastele lepatriinude kursus korraldati ja kuidas see aitab kaasa projekti eesmärgile - käsitöö kui elatusallikas, sest klaasvitraazhi ju ise kodus teha ei saa, selleks on ju vaja teatud aparaate. Olgugi, et mõned nendest küsimustest sai edastatud juba varem Habaja MTÜle, siis selgeid vastuseid neile ei tulnud ja tulemuseks ongi paljude külaelanike umbusk. Iseenest on loomulikult pikemas plaanis väga vahva, et Võtikmetsa sai endale selle aparaadi, mistõttu võib loota, et see kursus ei jäänud ühekordseks projektiks. Igati positiivne on ka see, et Võtikmetsal on valmimas käsitöövärkstuba, millest annab aimu pildigalerii. Kui ilmad soojemad, proovime Võtikmetsa külla minna ja väikse reportaazhi esitada, mis seal teoksil on.

Tuleb muidugi tunnistada, et ka ise olen teinud vea inimeste teavitamisega seoses - aasta tagasi, kui taotlesime esimest korda KOP-st raha ning ka saime selle, ei olnud lihtsalt aega enne külakoosolekut kokku kutsuda ja inimesi informeerida, kui juuli alguses, kui me ka rahad kätte saime. Selle aja peale info levis ise, rahvas isegi mujalt küladest oli juba uskumatuid jutte välja mõelnud, nagu oleks Arukausi pererahvas saanud sadu tuhandeid ning ehitaks endi tarbeks mingi puhkekeskuse. Sestpeale oleme aga kõiki tegevusi püüdnud kajastada siin veebis, et oleks kõigil võimalik operatiivselt kursis olla, mis siis parasjagu teoksil on :)
Lõpetuseks on õige aeg tänada Habaja senist juhatust koostöö eest ning soovida Habaja Külade Seltsi uuele värskele juhatusele õnne, edu, koostööd ja suuremat läbipaistvust oma tegemistes!
PS: kuivõrd Habaja veebis ei ole viimase teema kohta mingit uudist ja kuivõrd üks Habaja inimene juba pöördus, siis - jah, Habaja Külade Seltsil oli pühapäeval üldkoosolek, MTÜ liikmed valisid uue juhatuse, sest senine juhatuse esimees otsustas ameti maha panna. Uueks juhatuse esimeheks valiti Hille Schaffrik. Ei valitud Habajale uut külavanemat, sest külavanema saab valida terve küla üldkoosolek, külaselts (MTÜ) ja külavanem ikka kaks ise asja!
Nii et hea Habaja piirkonna elanik, mine ja aita külaseltsile uut hingamist leida, astu ka liikmeks ja löö kaasa! Hille leiad raamatukogust :)

Kommentaare ei ole: