neljapäev, 12. november 2009

Äksi meiereist siis ja praegu


Foto Habaja raamatukogust

Tamme Eeri kirjutab oma mälestustes, et Äksi meierei hoone valmis 1912. Äksi piimaühisus olevat asutatud paar aasat enne hoone valmimist: "Uute taluomanike seas oli edumeelseid kui ka piimatööstuse vastaseid. Edumeelsemate perede seas olid: Alansi Virumäe talu perepoeg Kaarel Illimar, kes Soomes agronoomiks oli õppinud ja kelle isa Tõnu Illimar oli Virumäe talu peremees. Kaarel oli Eesti Vabariigi ajal Vigala põllutöökooli juhataja. Tema joonistatud on hoone projekt ja masinate paigutus Äksi piimatööstuses."

See ja järgmine foto Tamme Eeri albumist.

"Teine agar seltsitegelane Johannes Oras Siuge küla Vanakõrtsu talupidaja, esimene eestlane vene duuma liige Villem Lepp Alansi Tiidu talust, Mart Männik Kirivalla Kuusiku talust, Eduard Kroon Kirivalla Patsikatku talust, Hans Tamm Kirivalla Mikuri talust. Hans Tamme teene oli piimaühisusele magasiaida maa ja kiviaida müük, oles sel ajal Aleksandri valla vallavanem."


"Asutajaliikmeid piimaühisuse moodustamisel oli vähe - algul 10 inimese ringis. Minu teada olid seal veel Tõnsu ja Kristle talu Kristalid Uueveski külast, Johannes Sönberg Lõõra külast, Gustav Münter ja Tõnu Kärner Kirivallast. Kõiki asutajaid enam ei mäleta. Kindlasti olid asutajaliikmed ka Ojasoo mõisnik Hoene ja Habaja mõisa omanik Hunnius."

/allikas: Erich Tamm. Mälestusi oma, isa ja vanaisa elust. Tallinn 2002, lk 89/

Vahepeal kurvalt tühjalt seisnud meiereihoone akendes säravad pimedatel novembriõhtutel aga taas tuled. Väärikas hoone on leidnud uue ja väärika eesmärgi - seal asub nüüd Klaverite Kants.

Kohe leidis ka mõni kohalik klaver tee Äksi meiereihoonesse.


Kommentaare ei ole: