laupäev, 28. veebruar 2009

Tagasi juurte juurde - Kõue maanaiste selts

Eesti Vabariigi esimesel perioodil, kui seltsitegevus oli täies hoos, olid väga popid ka maanaiste seltsid. Seal tehti kokakursusi, õpetati aianduse nippe, tehti käsitööd, näiteks rahvariideid. Kõue Külade Selts otsustas vana traditsiooni taaselustada ja käivitas Kõue maanaiste seltsi "Kõue Krõõdad". Majandussurutise aeg, mil ilmselt enamik meist mõtleb rohkem kui varem talvevarude kogumisele ja säästlikule eluviisile, on selline naisjõudude koondumine kindlasti väga perspektiivne. Usun, et Kõue maanaiste seltsi üritused saavad väga populaarseks.

Esimesel korral saime omavahel tuttavaks ning pidasime plaane, mida järgmistel kordadel teemaks võtta. Leppisime kokku, et 28.märtsil on viljapuude lõikamise teema, algul teooria, seejärel kellegi aias praktiline õppus. Edaspidi on teemaks põnevad hoidistamise retseptid, et teaks, mida vaja peenramaale külida. Märksõnad on: aiandus, esmaabi, ravimtaimed, retseptid jne jne. Nii et kui Sind sel korral ei olnud, tule järgmisel korral kindlasti!
Ah jaa: pane endale kirja ka 5.aprill - urbepäeval tähistame naistepäeva vanade, eelkristlike kommete järgi. (Õige iidne naistepäev on küll paastumaarjapäeval, kuid nädala sees on selle tähistamine keerukas). Päikesetõusu hetkel koguneme ühte iidsesse pühapaika, hiide, kus siis juuakse midagi punast, lauldakse jms, ning kogunetakse seejärel rahvamajja. Täpsem info kindlasti eelnevalt Kõue Külade Seltsi kodulehel ning võimalusel ka meie kolme küla stendidel.


2 kommentaari:

Hongmees ütles ...

Lahe! Väärimist järgiv eeskuju. Kui kunagi niikaugele jõuame siin Nahkanuia kandis, tuleme teilt kogemusi nõutama.

Monika ütles ...

Kõue Külade Seltsi rahvas on tõesti kuldaväärt seltskond :) Hea auraga rahvamaja on tänu hea auraga pererahvale hakanud valla rahvast ühendama :)