laupäev, 28. veebruar 2009

Valdo Prausti ettekanne Paide ajalooõhtul puudutas ka Kirivallat

Sel neljapäeval toimus Paides väga põnev ajalooõhtu, kus ma küll ise ei viibinud, kuid kus esinenud Valdo Praust esitas tohutult põneva ettekande ajaloolisest teedevõrgust ning tutvustas ka Tallinn-Paide talitee täielikku trassi kaartidel. Mäletatavasti on Maa-ameti pärandkultuuri rakenduses märgitud ainult üksikud jupikesed sellest taliteest.



Skeemi autor: Valdo Praust

Oma ettekande lõpus jõudis isand Praust intrigeerivate hüpoteesideni, mis puudutasid nii Paide linna teket kui ka Kõue valla servas asuvat Maalemäed, mis Valdo Prausti arvates võis olla muinasaegse maleva paiknemise koht ning kanda hoopis nime: Malevamäe ning mis lubab teha ka oletusi, mis meie vallas muinsasjal sündis.

Kõik järgnevad lingid on väärt järelevaatamist:

Weissensteini ajaveebi postitus, koos viidetega lisalugemisele, sealhulgas isand Prausti ettekande tekstile

Valdo Prausti ettekande slaidid (maht ligi 25M, aga palju põnevat kaardimaterjale ja fotosid, näiteks järgnev foto)



Pildil on koht Kolu-Äksi tee Kirivalla külas, kust vasakule läks suvine vankritee (üle Alansi) ja kust täna kulgeb musta kattega põhitee, paremal on puude vahel ka täna selgelt näha vana talitee kohta, mis läks siit otse Seljamäe kõrtsi peale, kust tee kulges mööda raba Siuge peale, sealt edasi üle Vaopere ja Kadja Paide suunas. Pildi autor Valdo Praust.

Juhani muljed ajalooõhtust


Isand Praust lubas mõelda ka sellele, et teha kunagi üks põnev ettekanne ka Kõue-Harmi piirkonnast. Jääme põnevusega ootama ja lootma selle teokssaamist :)

2 kommentaari:

Luminata ütles ...

Nice photos! :)

http://luminata55.blogspot.com

Hongmees ütles ...

Muidu asjalikule postitusele on lisatud veel asjalikum kommentaar. Aitäh Luminata viitamast fotode tehnilisele teostusele. Ja veel sulaselges maakeeles. :)