pühapäev, 26. juuli 2009

Järvamaa õppereis IV - koolitus



Kõige kasulikum osa Järvamaa õppereisist oli minu jaoks koolitus. Toomas Roolaid pani meid hakatuseks tööle olemasoleva päevaga - rühmades igaüks mõtles hoolega järele, mida ta selle päeva jooksul õppis ja kõrva taha pani, olgu see siis külaasjade arendamisel kasutatav asi või siis hoopis midagi, mida oma kodus teha vms. Minu meelest oli see hea - kunagi sügisesel Viljandimaa õppereisil jäi just sellest puudu. Tookord pidi päeva lõpus aset leidma diskussioon külavanema rollist vms. Kindlasti oli kõigil päeva jooksul nähtust muljeid ja mõtteid, mida oleks teistega jaganud. Paraku pidas härra klassikalise loengu ning mitte mingit diskussiooni ei toimunud, sest siis tuli juba õhtusöögiaeg peale :(

Seejärel tegi Toomas meiega uue rühmatöö meie poolt nimetatud teemadel. Eks inimeste kaasamine ole see asi, millest ei saa üle ega ümber. Tegime hoolega tööd, töötasime välja soovitusi, mida inimeste kaasamisel teha ning mida parem mitte teha. Nii mõnelgi puhul tuli sisuliselt mõlemasse lahtrisse sama asi. Näiteks: kuula teisi, ära aja ainult oma jonni - ning teiselt poolt - jää enda plaanidele kindlaks, ära lase teistel endale kaikaid kodaratesse loopida. Toomas, kes on ka ise juba aastaid kolmanda sektoriga seotud, kostis selle peale elutargalt, et nii see ongi. Samamoodi, kui küsida naiselt, milline peaks olema üks hea mees: tegema seda ja toda ja olema kogu aeg olemas jne. Ja kui täpselt nii ollagi, siis leiab naine teise, sest see mees on täiesti ebahuvitav :) Nii et võtmeküsimus on tasakaalu leidmine ning leppimine sellega, et alati on neid, kes ei ole rahul. Rühmatööde kokkuvõtteid said kõik videosse võetud ning meil on plaanis need veel ühiselt kunagi üle vaadata. Ehk tuleb selle aja peale veel tarku mõtteid.

Kuna ühe märksõnana sai Toomasele nimetatud ka konfliktide lahendamist, tegi Toomas lõpetuseks ülevaate grupi arengufaasidest. See oli ka väga põnev ja hariv, vähemalt minu jaoks oli seal palju uut. Ta rõhutas mingi projekti (olgu siis kasvõi jaanitule korraldamine vms) lõpuleviimisel debriifingu tähtsust, et inimesed saaksid südamelt ära öelda, mis neile meeldis või mis neid häiris, olgu sees siis info jagamine või rollide jaotus või misiganes. Kui seda mitte teha, tuleb see taagana kaasa järgmisse projekti ning hakkab mõjutama edasist. Lihtne öelda, raske ellu viia :) Mõtlemisainet sai koolituselt omajagu. Suur tänu Toomasele!






Kommentaare ei ole: