kolmapäev, 1. juuli 2009

Kas suitsuandurid on paigaldatud?



Tulekahju Soodevahe külas, pildi autor Helen Kuuseoja, Põhja-Eesti Päästekeskus.

Päästeameti statistika näitab, et valdav osa tulekahjudest saab alguse hooletusest. On see hooletus suitsetamisel, on see hooletus lahtise tulega - järelevalveta jäänud küünal, mille näiteks kass võib ümber ajada, mingid ajalehed on jäänud kaminale liiga lähedale. Meil on näiteks kodus kamina ees spetsiaalne võrk, aga ikkagi on juhtunud, et mõni hõõguv tükk lendab tuppa. Tuleõnnetus on uskumatult kerge juhtuma.


Allikas: Kaur Kajaku ettekanne tuleohutusjärelevalve aastakonverentsil 2009, kättesaadav siit.

Tänasest on kohustuslik suitsuandur. Selle väikese vidina eesmärk on avastada tulekahju algusfaasis - see hakkab läbilõikavalt piiksuma kohe, kui suits temani jõuab. Ja see võib aidata kustutada algusfaasis tulekahju või siis vähemalt päästa elusid. Seadus nõuab vähemalt ühte suitsuandurit, kuid mõistlik oleks panna neid rohkem, igasse tuppa, vaid vannituppa ei soovitata seda panna. Loe selle kohta Päästeameti spetsiaalselt kodulehelt, seal on isegi infotelefon, kuhu saab helistada ja nõu küsida!

Hooli iseendast ja enda lähedastest ja pane ka endale koju suitsuandur, kui see seni tegemata! Palu abi naabritelt või külaseltsilt, kui jääd hätta suitsuanduri lakke kinnitamisega! Kui Sinu naaber on mõni eakam inimene, uuri ka ise, kas tal oleks abi vaja. Statistika järgi on enamik tuleõnnetustes hukkuvaid inimesi pensioniealised.

Ajakirjanduses on tänaseks küllalt palju juttu olnud ka sellest, et tuleohutusjärelevalve inspektroritel on õigus koju kontrollima tulla, et andur ikka olemas oleks. Päästeseadus neile tõesti sellise õiguse annab. Kui Sinuga võtab ühendust inspektor ja teatab eelseisvast kontrollkäigust, siis ära pahanda, vaid teadvusta endale, et ta teeb seda tegelikult Sinu enda ja Sinu lähedaste pärast hoolimisest :)

Kommentaare ei ole: