pühapäev, 17. jaanuar 2010

Otti veski Alansil?

Kui vaadata kõige esimesi kirjalikke allikaid, kus Alansi küla mainitakse, siis on esimene asi mõistagi 1241 välja antud Taani hindamisraamat. 1417 räägitakse juba Alansi külast, mõisast ning "Adonise"-nimelisest veskist. Mis võis olla see Adonise-nimeline veski? Minul oli silme ees kogu aeg üks tuuleveski. Eks seda mõtet toitis ka teadmine kuni 1970ndate aastateni Alansil Patermaa talu ligidal olnud tuuleveskist, mis siis 70ndatel või 80ndatel maha lõhuti. Olen nüüd saanud targemaks, et vesiveskid on ajaloos oluliselt varasemast perioodist, isegi sõna "veski" on tulnud vesiveskist - vesikivi on hiljem mugandunud veskiks.
Tallinna linnaarhiivi Hagemeistrite fondist pärit Alansi küla 1850.a kaardilt hakkab silma üks ebakorrapära. Mõisnik Zoege von Manteuffel oli võtnud ette Alansi küla põhjaliku saksastamise. Rootsi ajal (võimalik et varemgi) Otti nime kandnud talukohast sai Erlenstegi. Siiski on ka sõna Otti selle kaardi peal olemas - nimelt tänase Alansi oja laiema koha peale kirjutatuna.


Kas sakslastest isandad panid Otti veskile omal ajal peenema meesterahva nime - Adonis? Sellised ajaloolised spekulatsioonid :) Lõpetuseks mõni pilt Alansi ojast enne maaparandustöid.





Kommentaare ei ole: