esmaspäev, 14. märts 2011

Kuidas üks ajalooring on täitunud. Hinnuantsu talus elab täna 320 a tagasi sündinud Hinno Hansu järeltulija!



Nagu juba öeldud, käib intensiivne töö külade talude ajaloo kirjapanemisega. Selle töö käigus saame teada, kes on kõige elupõlisemad elanikud ning kes kõige värskemad sisserändajad. Kõige vahvam uudis on see, et Hinnuantsu tänane peremees Joel on selle Hinno Hansu, kelle nime järgi talu kunagi nime sai, otsene järeltulija!

Pärast ränka Põhjasõda oli Kirivalla külas ellu jäänud vaid 5 perekonda. kelle seas Seljama Hinno nimeline majapidamine. Hinno on küll ise hukka saanud, ent tema naine Anna on elus. Elati neljakesi, sh Hinno poeg Hinno Hans koos naisega, neil olid hobune ja lehm. Kirikudokumentidest ning teistest Saaga andmebaasi kaudu kättesaadavatest revisjonidest ilmneb, et Hinno Hansul oli poeg Jaan, kes on märgitud kui Innahansu peremees. Siitpeale ongi Hinnuansu (või muud sarnased kirjapildid) saanud talukoha nimeks Seljamäe Hinno poja Hinno Hansu ((1691-1769) järgi. Nagu pildil esitatud joonisest näha on, oli Jaani pojapoeg Mart Kirivalla Klaukse peremees. Mart elas sel ajal (1800-1858), mil hakati talupoegadele panema perekonnanimesid. Mardi perekonnanimeks sai Tewert. Mardil sündis poeg Tõnno (1826), kes osales ka Mahtra sõjas, ning lahkus seepeale Eestist Krimmi. Krimmis sündis poeg Daniel, kes naases Eestisse ja ostis 1911 (ehk siis täpselt 100 aastat tagasi) Vainu talu. Siitpeale on Vainu talu olnud Teeveeride suguvõsa käes. Danieli tütretütre pojapoeg on tänane Hinnuantsu peremees Joel. Talukohas, mille nimi on tekkinud 320 aastat tagasi sündinud kauge esiisa järgi :)

Lisan enda joonise kohta täpsustavalt, et selle kohta, kas Hinnuantsu tookord sama koha peal oli kus see täna asub, ei ole kindlaid andmeid. Võimalik on hoopis, et Hinnuantsu asus koos kõigi teiste (välja arvatud Seljamäe ja Kuusiku kõrtsud, mis asusid kohe maantee ääres) majapidamistega koos kobarkülas, ning hoone koliti alles 19.sajandi teisel poolel toimunud maareformi käigus tänasesse asukohta.

Suur-suur tänu nende andmete eest taas Tõnu Meldrele!

PS: ülalpool nimetatud inimestel oli mõistagi rohkem lapsi, kajastasin siin ainult neid, kes on otseselt asjassepuutuvad.

Kommentaare ei ole: