esmaspäev, 28. veebruar 2011

On alanud põhjalikum Alansi-Kirivalla-Lutsu külade ajaloo uurimine

Karla küla ja Alansi ning Kirivalla külad on naabrid. Meie vahel on metsariba, mille tagant on vahel kosta Karla küla koerte haukumist. Kui me tahame täna Karla külla minna, peame sõitma ilmatu suure ringiga kas Kose-Risti kaudu või Kanaverest väikseid teid mööda seigeldes, kust võib sattuda ka keelava eratee märgiga tähistatud piiranguteni. Seega täna erilist suhtlust kahe naaberküla vahel ei toimu, sest pole teid.


Kujutis on pärit Maa-ameti kaardikeskusest. Ringiga on tähistatud Alansil Tiidu talu ning tänases Karla külas Pundi talu, punaste joontega rõhutatud omaaegset teed Alansilt Karla.

Olid aga ka teised ajad. Kui 1219 käisid mungad meie külade elanikke ristimas, tulid nad Kirivallast Alansile ning läksid edasi - tõenäoliselt mööda Tiidu talu juurest läinud teed - üle tolleaegsete Kirimäe ja Söönurme külade Karlasse. Väga tihedad suhted olid Karla külaga veel 19.sajandi lõpulgi, mil tekkis võimalus osta talusid pärisomandisse. Harmi mõis moodustas Alansi külas 10 suurtalu, millest päris suure osa ostsid just Karla küla mehed. Eks see oligi põhjuseks, miks Karla küla ajalooraamatu autorid minuga ühendust võtsid ning koostööettepanku tegid.

29.jaanuarikuu päeval istusimegi Alansil koos Tõnu Meldre ja Ülo Roosnurmega. Kuu aja eest toimunud koosolekul vaatasin vaimustusega Karla koduloouurijate tandemit, kellest üks, Ülo, on aastakümneid oma sugupuu ning Karla külaga seonduvate talude ja inimeste uurimisega tegelenud ning valdas imetlusväärse koguse fakte peast, ning kellest teine, Tõnu, valdab sama imetlusväärselt andmete otsimist ja töötlemist elektroonilistest keskkondadest, sh digitaliseeritud kirikudokumentidest. Juba on tal teada, kes elas üle 17.sajandi lõpu katku ja Põhjasõja, millise peremehe järglastest said Alansi hilisemad võtmeisikud. Tänaseks on paljude talude varasem ajalugu koostatud, jätkub andmete täpsustamine, inimeste küsitlemine, fotode kogumine ja muu taoline.




Kogu selle töö kaugem eesmärk on ajalooraamatu koostamine. Oma põhimõttelise nõusoleku varasema ajaloo kirjapanekuks seoses külade asendiga Eesti varasemas teedevõrgus ning sellest tuleneva tähtsusega on andnud ka Valdo Praust.

Seetõttu kasutan juhust ja mainin, et kui seda ajaveebi satub lugema keegi, kes on siin elanud, kes teab huvitavaid lugusid Alansi, Kirivalla, Lutsu küla talude ja inimestega seoses, võite minuga ühendust võtta! Et inimeste küsitlemine toimub ikkagi põhitöö kõrvalt ning et töö maht on suur, lähtume sellest, et kogutud ja kogutavast materjalist võib raamat sündida ca kolme aasta pärast.

2 kommentaari:

Heli Mätlik ütles ...

See, millega olete otsustanud algust teha, on tänuväärt töö nii meile kui ka järeltulevatele põlvedele. Kahjuks on oma jälje jätnud viiskümmend punast aastat , kui meie järjepidevusse löödi suur haav, mille armid on jätnud parandamatud jäljed paljude põliste talude ja nende perede lugudele.Sellegi poolest püüame anda oma parima, kes rohkem, kes vähem.
Edu soovides endine Kuusiku, nüüdsed Kuusiku, Männiku ja Villikaru pere

Monika ütles ...

Heli, tänud tagasiside eest! Olles siin pisut juba algust teinud talude ajaloo uurimisega, tajun, et seda tuleb teha just nimelt järeltulevate põlvede jaoks. Nii Alansi kui Kirivalla EW-aegsed peremehed olid väga edumeelsed. Seda ei tohi unustada, kuidas režiim nad hävitas või neid peresid taga kiusas, kuidas võimsad talukohad hävisid. Sinu pere ju samamoodi...