teisipäev, 5. aprill 2011

Karla küla ajalooraamatu esitlusest

Pühapäev, 3.aprill 2011 kell 14, Kose-Uuemõisa rahvamaja. Rahvamaja esine parkla autosid puupüsti täis, nagu oleks mõni laadapäev. Aga ei - tegu on hoopis peenema sündmusega - kohe algab raamatu "Karla küla läbi sajandite" esitlus.


Karla ajalooraamatu autorid Tõnu Meldre ja Ülo Roosnurm.


Algus on pidulik, esineb kohalik puhkpilliorkester.


Puhkpilliorkestri esinemine ei olnud juhuslik - Karla külas oli möödunud sajandi alguses täiesti oma puhkpilliorkester. Ülo Roosnurm on kohe hakkamist täis: see siin on minu isa, siin aga see ja too.


Kose valla aukodanik, koduloouurija, Maalehe veergudelt laiemalt tuntud ilmatark Ülo Roosnurm räägib kohaletulnutele väga mõnusa huumoriga raamatu sünnilugu. "/.../ käisin töö vaheaegadelgi inimesi küsitlemas, autos oli pakk paberit, kuhu sai kirja panna /.../ mõnikord, kui kohe ei pannud kirja, ei tulnud õhtul enam midagi meelde. Siis aga ärkasin keset ööd üles, sest meelde tuli! Siis kirjutasin kohe kõik kähku üles/.../". Et talle väga meeldinud Jugoslaavia päritolu kirjutusmasin katki läks, olekski kõik sinnapaika jäänud ...


... kui poleks olnud Paalimatsu Kerstit enda abikaasaga ehk Kersti ja Tõnu Meldret, kes ühel päeval enda suguvõsa uurimisega seoses Ülo uksele koputasid. Juttu jätkus kauemaks. Et Kersti suutis lugeda Ülo käsitsi kirjutatud materjale, mis puudutasid valdavalt Roosnurmede sugupuud, sündis uus plaan - Meldretel oli olemas Taimlate suguvõsaga seotud andmed, Kersti toksis kõik Ülo tekstid sisse, Tõnu kontrollis andmed Saagast üle, ühiselt koguti materjale ka seni uurimata talude ja sugupuude kohta - sihiks konkreetne plaan saada raamat valmis. Ülalpool pildil ongi tänane külavanem Kuru Jüri Tõnule ja Kerstile tänukirja üle andmas.

Uus külavanem ja vana külavanem, raamatu projektijuht, mees, kes võitles välja erinevaid projektirahasid, mille kaudu oli võimalik kirjastamiskulusid katta.

Rahvamaja saal oli rahvast täis. Teravama silmaga kohalik elanik leiab pildilt üles Kose valla Oru rahvamaja juhataja Suurkase Reeda koos poja Siimuga, kelle vanaisa Suurkase Elmar oli Alansi küla poiss. Sünnikohta meenutab täna suur kask hääbuva Karu/Nurme majapidamise taga.




Raamatu autorid kinkisid ühe eksemplari Karla küla juurtega Tamme Eerile, Kirivalla küla vanimale elanikule.


Tamme Eeri, kel täitub järmisel kuul 99.eluaasta, pidas väga väärika kõne. Publiku hulgas oli näha ahhetavaid nägusid.


Ürituse ametlik osa on läbi, nüüd on aeg endale raamat soetada ja vaadata, kuidas see siis välja on kukkunud.


Ülo Roosnurm fännide piiramisrõngas. Rohkem kui 30 aastat kestnud töö on vilja kandnud - raamat on olemas ja saab autogramme jagada.

Melu saalis. Karla uus külavanem vahetab muljeid Tamme Eeri väimehega, kel on märkimisväärne roll Eeri mälestuste kirjapanekul.

Ajalooteemade kõrval jõudsime ka tänapäeva ning vahetasime Karla meestega uitmõtteid Karla ja Alansi või Kirivalla vahelise tee taastamise osas. Miks mitte jalgraja või jalgrattatee vormis? Uitmõte, mis väärib edasist tegelemist.



Saali kõrval olevas ruumis oli kaetud pidulaud. Karlakatel oli, mida tähistada.

Kommentaare ei ole: