esmaspäev, 6. juuni 2011

Harmi mõisa ja mõisnike ning Lööra (Lõõra) mõisa ajalugu




Riigiarhiivi arhiivikool on saanud valmis Harmi mõisa uurimisega. Suurepärane lugemine kõigile, kel pakub huvi kodukandi ajalugu. Harmi-Ojasoo külade ajalugu alates külade esimesest kirjapanemisest 1219-1220 (avaldati 1241 Taani Hindamisraamatuna), esimeste mõisate teke ja kadumine, suure Ojasoo mõisa jagamine kolmeks mõisaks: Ojasoo, Harmi ja Habaja, kõigi Harmi mõisa pidanud mõisnike perekondade taust ja huvitavaid fakte nende elulugudest. Kirjalik tekst täiendatud ürikute koopiate ja fotodega, väga vahva.


Sellele oleme tänu võlgu Harmi endisele direktorile Sirje Kautsaarele, kelle huvi mõisa ajaloo vastu ja läbirääkimised Riigiarhiiviga kandsid lõpuks vilja. Need läbirääkimised said alguse juba 2006.aastal, kui Sirje ise Tartu arhiivis materjalidega töötamas käis. Arhiivikooli poolt väljatöötatud materjalid avaldatakse ka suurtel stendidel, mis pannakse Harmi mõisakooli üles.



Arhiivikooli uurimuses on kajastatud ka Lööra (Lõõra) karjamõisa ajalugu. Olen varem isegi siin ajaveebis täheldanud, et see oli Zoege von Manteufelite perele armastatud elukoht. Olgu siinkohal avaldatud ka üks foto, millel paistab Lööra mõisa fassaad. Imekaunis. Kahju, et see hoone nõukogude ajal hävis.

Kommentaare ei ole: