esmaspäev, 14. juuli 2008

Harmi mõisnik Peter Zoege von Manteuffel on tegelaskuju Jaan Krossi raamatus "Keisri hull"


Jaan Kross, kujutis Postimehest

Zoege von Manteuffelite suguvõsa on huvitav. Kui eelnevalt kirjutasin, et Otto Reinhold Zoege von Manteuffeli (1701-1749) poja Wilhelm Johanni (1745-1816) kaks tütart abiellusid Ojasoo mõisas kunstnikest kaksikvendade von Gügelgenidega ning Wilhelmi poeg Karl Magnuse pojast Ottost sai samuti kunstnik, kelle maal ehib näiteks Kose kirikut, siis Wilhelm Johanni neljandana sündinud poeg Peter Otto (1777-1847) Zoege von Manteuffel on seesama Peeter Zoege von Manteuffel, kes on üks tegelaskuju Jaan Krossi teoses "Keisri hull". Peter Zoege von Manneuffelit on raamatu peategelase Timo von Bocki õe Elisabethi abikaasa.

Selgituseks:
Baltisaksa aadli genealoogilisest käsiraamatust selgub, et Otto Reinholdi poeg Peter abiellus teist korda (esimene abielu lahutati 1812) Elisabeth von Bockiga 1814.

Peteril ja Elisabethil sündisid neli last, nendest kolme sünnikohaks on märgitud Harmi mõis (1817, 1819, 1824).

Mõisaportaali andmetel ehitati Neu-Harmi mõisasüda esinduslikult välja 19. sajandi algul Peter Zoege von Manteuffeli ajal tollal valitsenud klassitsistlikus stiilis. Tollal püstitati mõisa ühekorruseline poolkelpkatusega kivist peahoone. Hoone fassaadinurki kaunistasid kaks eenduvat sõõrjat tüsedat tornehitist. Hoone on dateeritud ta parempoolsesse otsa müüritud kiviga, mis kannab aastaarvu 1809 ning nime Peter Zoege von Manteuffel.




Kui tegu on sama Peteriga, siis paistab, et ehitustööde ajal elas ta ise Alt-Harmi ehk Ojasoo mõisas. Käsiraamatu järgi sündisid tema esimesest abielust teise ja kolmanda lapsena pojad Otto Robert Joseph ja Karl Amal (vastavalt 1804 ja 1809) Ojasoo mõisas.

Kommentaare ei ole: