kolmapäev, 16. juuli 2008

Nüüd lähemalt 10.juulil toimunud infotunnist

Neljapäevaks kutsusime kokku külakoosoleku. Et asi oleks sisukam ja rahvast ikka rohkem tuleks, oli plaanis üsna teemat. Koosolekut modereeris Andrus Padar.




Esmalt rääkis valla arendusnõunik Andres Mätlik Fresko maja plaanidest ja tegi ekskursiooni maja peal. Vald ostis möödunud aastal Fresko maja ära ning sinna on plaanis teha omamoodi rahvamaja, kus saaksid koos käia seltsid ning kus oleks võimalik ka piduüritusi pidada. Isegi saun on plaanis. Paraku ei ole seni õnnestunud rahastamist leida. Hoogne remont käib siiski hoone ühes tiivas ning loodetavasti juba sügisel kolib raamatukogu sinna. Oligi aeg, sest lapsed ei mahu enam kuidagi Habaja lasteaeda, kus raamatukogu praegu asub.







Kuulus freskodesaal jääb samuti raamatukogu valdusse. Freskodesaali võib kasutada ka seminaride jms pidamiseks. Üldiselt jäi väga vahva mulje – ruumid värvitakse sisekujundaja poolt määratud värvides ja võimaluse tekkimisel plaanitakse osta ka uus mööbel.

Ülemisel pildil freskosaal enne remonti, all täna, remondi ajal - freskod on kinni kaetud.

Teiseks rääkis Andres üldiselt igasuguste kohalike algatuste finantseerimisvõimalustest – täpsemalt KOP ja Leader projektidest. Ta oli käinud kevadel ka ühel õppereisil Tšehhis ning oli seetõttu kursis nii Tšehhi kui teiste riikide edulugudega.

KOP ehk kohaliku omaalgatuse programmi kaudu saab rahastada väikesi, üksikuid asju, sest projekti maksimumsumma on 30 000 (sh omafinantseering). Kohal oli ka Habaja Külade Seltsi esinaine Riina Rosar, kes tutvustas oma kogemusi KOP-ga – külade teadetetahvlid, Habaja mänguväljak, Harmi ajaloovihik, jalgpallipoistele varustuse uuendamine.

Leader´i kaudu saab finantseerida projekte alates 30 000 kuni mitmesaja tuhandeni. Leader´ga soovitakse arendada kohalikku initsiatiivi. Andres rääkis Tšehhi edulugudest, kus Leaderi kaudu rajati väljasuremisohus maapiirkonda puuetega inimeste keskus, millest tulenevalt tekkis uusi töökohti ning uus hingamine ka selles seni üksildases kandis.

Kui vaadata Euroopa Liidu käsiraamatut Leaderi edulugudest, paistab seal nii kohalike toodete ja turismi arendamisele suunatud tegevusi, aga ka oskusteabele ja uutele tehnoloogiatele suunatud projekte ja teisi põnevaid ettevõtmisi. Vaata ka ise Leaderi edulugude käsiraamatut ja teisi infomaterjale!

Selle teema lõpetuseks kutsusid nii Andres kui Andrus inimesi üles olema leidlikud ja loovad ning julgema oma ideid ka välja käia.

Kolmandaks tutvustasin mina külade värskelt valminud blogiformaadis kodulehte, kus nüüd siis senised üritused kõik ühes kohas koos on; kus on samuti info muude uudisekünnise ületanud teemade osas ning millest kujuneb siis meie kandi omamoodi kroonika.




Neljandaks sai sõna Ain Salupõld, kes tutvustas Alansi Off-Road Klubi tegemisi. Klubi tegutseb nüüd Alansi Off-Road Pargis, mis asub Habaja taga endise suurfarmi alal. 16.augustil toimub seal teist korda MudDrag. Et eelmisel aastal oli külarahvast üsna vähe kohal, rääkis Ain esmalt, mis see MudDrag üldse on. Tegu on siis sellega, et kaks maastikuautot sõidavad aja peale teatud lühidistantsi, kuid nipp on selles, et see rada on muudetud parajaks porimülkaks. Mina otsisin samal ajal blogist ka eelmise aasta augusti sissekande ja käivitasin sealt Youtube´i video, kus oli kogu see pull suurepäraselt näha. Aini sõnul ootavad nad sel aastal lausa ligikaudu 1000 inimest. Kohale tuleb ka bänd ning ka lastele pidi tegevust olema.



Viiendaks ja viimaseks jõudsime siis kõige tähtsama teemani – kolme küla kiigeplatsi ehitamiseni. Andrus, mina ja Jaan Ilisson tutvustasid ühiselt kiigeplatsi plaani, milleks meil õnnestus 30 000 krooni KOP projekti kaudu saada. Tutvustasime tööde ajakava ning püüdsime kokku leppida juba konkreetsemaid kuupäevi.






Et see kiigeplatsiasi on üks ääretult oluline asi, teen selle kohta peagi eraldi postituse, kus kirjutan, kuidas me selleni üldse jõudsime, mis on projekti eesmärgid ja mõõdetavad tulemused. Seda sai küll infotunnil põhjalikult räägitud, kuid kroonika jaoks peab sellekst ka kirjalik jälg jääma :)

















Kommentaare ei ole: