teisipäev, 8. juuli 2008

Ajaloost: Ojasoo mõisas peeti tuntud kunstnikest kaksikvendade Gerhard ja Karl von Kügelgeni pulmad

Puhkus ja vihmane päev loovad hea võimaluse internetis surfamiseks. Uurisin taas kord Harmi mõisaga seotud mõisnike ajalugu ja taas avastasin enda jaoks midagi märkimisväärset, mida võiks reklaamida ka valla kodulehel.

Otto Reinhold Zoege von Manteuffel (1701-1749) oli Harmi mõisa esimene Zoege von Manteuffelite suguvõsast omanik. Otto Reinholdi seitsmendana sündinud pojal Wilhelm Johannil (1745-1816) sündis üksteist last, kuid nendest kolm viimast surid noorelt. Kaks tema tütardest abiellusid kunstnikest kaksikvendade Gerhard ja Karl von Kügelgeniga ja mõlemad pulmad peeti Ojasoo mõisas!


Kaksikvendade Gerhard ja Karl von Kügelgeni topeltportree kujutis veebist.

1. Helena Maria & Gerhard

26.septembril 1800 abiellus Ojasool (teisena sündinud) Helena Maria Gerhard von Kügelgeniga. Gerhard von Kügelgen oli kunstnik, Dresdeni Kunstiakadeemia professor, Berliini Kunstiakadeemia (Königlich Preußische Akademie der Künste) liige ning samuti Peterburgis asunud Vene Keiserliku Kunstiakadeemia liige (allikas: Wikipedia).



Gerhard von Kügelgeni kujutis Wikipediast.

Gerhard von Kügelgeni tööde hulka kuulusid portreed järgmistest inimestest: Carl Ludwig Fernow, Caspar David Friedrich, Johann Wolfgang von Goethe, Johann Gottfried Herder, Georg Friedrich Kersting, Theodor Körner, August von Kotzebue, Friedrich Schiller, Gotthilf Heinrich Schubert, Adolf Senff, Johann Gottfried Seume, Ludwig Uhland, Zacharias Werner, Christoph Martin Wieland, aga ka paljudest teistest omaaegsetest kirjanikest, kunstnikest ja teadlastest. Ta maalis ka vene tsaari perekonna liikmeid ja ajaloomaale.




Gerhard von Kügelgeni poolt maalitud tuntud Saksa kirjaniku Fr.Schilleri portree, kujutis Wikipediast.

Gerhard ja Helena Maria said tuttavaks 1798 Münchenis - Helena Maria oli Gerhard von Kügelgeni õpilane. Nende vanim poeg Wilhelm von Kügelgen, kes sündis 1802 St Peterburgis, oli samuti tuntud kunstnik. Wilhelm oli ka Otto Zoege von Manteuffeli (Wilhelmi ema Helena Maria venna Karl Magnuse poja) õpetaja.Kügelgenide maja „Gottessegen“ Dresdenis oli vararomantilise perioodi kunstnike ja teiste oluliste persoonide kogunemiskoht. Täna asub selles majas „Museum zur Dresdener Frühromantik“.

Gerhard von Kügelgen hukkus traagiliselt, mõrvatuna 1820 Dresdeni kandis talle kallale tulnud röövli poolt. Ta on maetud Dresdenis.


2. Emilie Henriette & Karl
Seitsmenda lapsena Ojasool sündinud Emilie Henriette abiellus 7.juulil 1806 samuti Ojasool keisri õukonnakunstniku Karl von Kügelgeniga, kes oli Gerhard von Kügelgeni kaksikvend.
Karl von Kügelgen maalis põhiliselt maastikke, aga ka ajaloolistel teemadel; ta oli samuti nagu tema kaksikvend Peterburgi ja Berliini Kunstiakadeemiate (Kaiserlich-Russischen Akademie der Künste in St. Petersburg ja Königlich Preußischen Akademie der Künste in Berlin) liige.

Kunstiajaloo õppematerjalides kirjutatakse, et Karl von Kügelgen käis Krimmis, mitu aastat elas Saraatovi kubermangus. 1816 tuli ta jälle Eestisse. 1818 käis ta Soomes, kus valmis rida joonistusi. Hiljem tegi ta nende alusel litograafiad ehk kivitrükised. Karl F. v. Kügelgen oli üks esimesi litograafia harrastajaid Venemaal. Kunstniku Krimmi ja Soome vaated avavad seni kaugete ja vähe tuntud maaastike väärtused.

Karl von Kügelgeni pojast Konstantinist sai samuti tuntud baltisaksa kunstnik. Tema 1881. aastal Peterburis ilmunud mälestusteraamat on Kügelgenide suguvõsa loo olulisemaid allikaid. Konstantini tütar Sally oli samuti kunstnik.

Von Kügelgenide suguvõsa ajaloo kohta rohkem informatsiooni saab nende kodulehelt.


Pildil Ojasoo mõis aprillis 2008.

Vaata ka varasemat postitust Harmi mõisas toimunud ajaloolistest pulmadest.

Kommentaare ei ole: