teisipäev, 9. september 2008

Külavanematest ja külaseltsidest

See siin on meie Kõue vald koos oma 38 külaga, allikas: Maa-ameti kaardiserver.


Punakat värvi on nüüd need külad, kus on valitud külavanem. Kõue valla kodulehe andmetel on vallas 10 külavanemat. Kuna mõni külavanem esindab mitut küla, siis võib öelda, et 15 küla on valinud endale külavanema.


Kõue vallas on ka kolm külaseltsi: Paunküla, Habaja ja Kõue külade selts. Paunküla seltsi külad on kaardil roosakad, Habaja külad rohelised ning Kõue külad sinised.




Paunküla külaseltsist tean ma kõige vähem, õigemini ei tea eriti üldse, millega seal tegeletakse.
Kõue Külade Selts on meile lähemal ning selle kandi tegevustest olen siingi ühtteist kirjutanud. Kõue seltsil tundub kõige loogilisem juhtimisskeem olema - kõik MTÜ alla kuuluvad külad on valinud ära külavanema ning külavanemate seltskond peab regulaarselt koosolekuid, ühiselt otsustatakse asju ning traditsiooniks kujunenud külade päeva üritus liigub igal aastal ühest külast teise. Sel aastal toimus külade päev Pala külas, kuhu oli ka mul tõsine plaan jõuda, kuid kuhu siiski ei jõudnud. Triigi külavanema muljete järgi paistab, et tegu oli väga vahva üritusega.
Habaja külaseltsi areng on jälle hoopis teistsugune olnud. Seltsi juht Riina on oma blogis kirjutanud seltsi tekkimisest ja ajaloost. Igatahes on vaid üks külavanem ning minu teada ei ole mõnest külast mitte kunagi mitte ühtegi inimest osalenud külaseltsi tegevuses. Eks siin ole mõtlemisainet, kes, kas ja kuidas neid külasid äratama peaks.
Külavanemate suvekoolis pakuti välja selline test, et välja selgitada, kas küla on ärganud või veel koomas (vasta jah või ei):
  1. Tead eesnime pidi vähemalt 2/3 oma küla inimestest
  2. Tead eesnime pidi vähemalt 1/4 küla suveelanikest
  3. Külas tegutseb vähemalt üks selts või seltsing
  4. Külale on valitud külavanem, olgu või üks külavanem mitme küla peale
  5. Külal on oma arengukava või tulevikuvisioon
  6. Külas on viimase kahe aasta jooksul toimunud kas või üks ühisüritus
  7. Tead oma küla piire, kus küla algab ja kus lõpeb
  8. Küla inimesed on oma muredest või probleemidest kirjalikult vallale teada andnud, allkirju kogunud vms.

Loe "jah" vastused kokku:

  • 6-8 "jah" - oled õnnelik inimene, elad ärganud ja rõõmsas külas
  • 3-5 "jah" - küla on ärkamise teel, aita omalt poolt igati kaasa
  • 1-2 "jah" - kindlat lootust ärkamiseks veel pole. Otsi oma küla sädeinimesed üles. Mõtelge üheskoos oma küla äratamise peale.
  • 0 "jah" - elad uinuvas ja põduras külas. Haara ise härjal sarvist või looda õnneliku juhuse peale. Äkki tuleb prints valgel hobusel sinu küla äratama...
Niisuguste teemadega tegelesime 3.septembri infotunnis. Sellest kirjutasin aga Kõue Kuulutajale loo, kui see ilmub, panen selle siiagi.

Kommentaare ei ole: