kolmapäev, 3. detsember 2008

Külainimeste lood: Vainu talu kunagise peremehe juured Kirivalla ja Karla külas, Tamsil ja Aeli taga (täiend.28.12.08)

Mul on plaanis hakata tasapisi kirja panema meie külade ajalugu. Iga talumaja lood, iga pere saatused on huvitavad. Alustuseks esitan siin ärakirja minu vanaisa õe Netta kirja pandud suguvõsa ajaloost, mis on seotud Alansi, Kirivalla, Karla jt küladega.

Netta on mu vanaisa Edgari palvel pannud kirja endi vanemate - mamma ja papa - vanavanematest alates kõik olulised faktid: sünniaeg ja -koht, lapsed ja abielud. Millal ta seda teinud, on teadmata.
Pildil 70.a Netta (Anette Vahtola), kes nüüdseks puhkab Kose kalmistul.

Sellel pildil (minu vanaisa ema) mamma (Liisa) ja papa (Daniel Teevert) 2.aastase Oskariga.


"Mamma suguselts
Mamma vanaema nimi oli isa poolt Leenu Kaul.
Mamma vanaisa nimi oli isa poolt Ants Kaul.

Mamma vanaema nimi oli ema poolt Liisu Matvei.
Mamma vanaisa nimi oli ema poolt Madis Matvei.
Vanad vanemad olid mõlemad Kuivajõelt pärit ja maetud on Kose kalmistule.

Mamma emal oli üks õde ja kolm venda, nende nimed:
Mamma ema nimi oli Ann (Matvei), õde oli Liisu (Matvei) (Lehmjas Joosepi talu perenaine), vennad: Tõnu, Ants ja Madis (Matvei).

Kaks venda: Madis ja Ants surid noorelt ära, Madis viie- ja Ants kaheaastaselt. Väikesed vennad läinud kirstu peitu teiste küla lastega koos (3 last oli veel) ja kirstu kaan langend kinni, nii lämbusid ära. Järgmine päev leitud lapsed ülesse, kui vallarahval kõik metsad, jõed ja järved olid läbi otsitud.

//Ü.Roosnurm Karla küla ajalugu käsitlevas artiklis: "1843.a. elas Karla küla üle traagilise sündmuse - omapead koju jäänud lapsed olid õhtuks kadunud ja mitmepäevase otsimise järel avastas Pearu-Hanso teenijatüdruk sama talu 7a. Juhani ja 3a. Mari, Keldriaugu talu 8,5 aastase Maddise ja 3a. Hansu ning Pauna talu 5,5a. Jüri surnukehad kirstust." Vt Kose Teataja 2006/05, lk 15.//

Tõnu (Matvei) oli Karla külas Keldriaugu talu peremees.
Kui mamma ema Ann (Matvei) abiellus isaga (Hindrek Kaul), siis läksid Järvamaale Käsna kõrtsu pidama. //MM (28.12): Neu-Harmi sündide registris on kirjas, et Hinriku ja Anni tütar Ann sündis 1861 ja poeg Hinrik 1865 Käsnapalla talus. Seal kandis asub ka Malema kinnistu, mille omandas Vainu talu (toona Magnushof) esimene omanik Jaan Rosenbaum koos Magnushofi kinnistuga. Malema on kantud pärandkultuuri hulka kui selle kandi suuremaid talukohti, vt RMK fotot kunagisest talukohast, kus tänaseks vaid mõni suur puu säilinud. Sellest lõunas on delfi-regio andmetel Maalema soo.) Koht asub Järvamaa piiril, kuid veel meie vallas, ning need kinnistud on kuulunud Harmi mõisale.//

Mamma isa nimi oli Hindrek (Kaul), isal oli kaks õde, Madli ja Anu, ning kaks venda (nimesi ei tea). Vennad jäänud kadunud, sest võetud sõjaväkke, kus tulnud 25 aastat teenida. Vennad olnud kõige vanemad. Õed saanud Tallinna suurtele rikastele ärimeestele mehele, selle tõttu et olid oma suguseltsi ja maalt päritolu ära salganud. Kuid hiljem siiski vanemas eas otsinud mamma isa ülesse ja käinud läbi.

Mamma isa käis ühe täditütrega kuni tema surmani hästi läbi (minagi mäletan seda Luiset väga hästi). Neil oli mitu maja Tallinnas, üks neist oli Hospidali tänavas. Mina käisin ka seal mitu korda.

Hiljem mamma isa ostis Tamsi Kamarantsu talu Kuimetsa ja suri seal 64 aasta vanuselt. Maetud on mõlemad Juuru surnuaeda.

Mammal (Liisa) oli kaks õde, Leenu ja Ann, ning kaks venda, Madis ja Hindrek (Kaul). Mamma nimi oli Liisa, tema oli kõige noorem. Leenu elas Tamsi külas Kuimetsas ja oli Kangru talu perenaine. Suri 79aastaselt, maetud Juuru kalmistule.

Ann oli Vahastus Põlliku külas Treieli talu perenaine, suri 71 aastaselt, maetud Juuru kalmistule.

Vend Madis (Kaul) päris isalt Kamarantsu talu ja oli seal peremees. Hiljem müüs talu, elas seal saunas. Temal oli 2 naist. Esimene naine Liisu oli Mäeni talust Tamsi külast, tema suri noorelt ära ja jäi väike tütar Liisa järgi. Teine naine oli Mari Käärdi talust, ka Tamsi külast, temal oli tütar Hilda. Madis suri 63 aastaselt, on maetud Juuru kalmistule.

Hindrek (Kaul) vend oli rätsep, tema maja oli ehitatud isa talu maa peale Kamarantsule. Temal oli naine Juula Siuge külast, neil oli üks tütar Liisa-Pauliine. Hindrek suri 33 aastaselt.

Minu mammal Liisal oli 4 last: Anette, Oskar, Johannes ja Edgar. Mamma abiellus 34 aastaselt Krimmi eestlasega, mees oli 37-aastane lesk, 7 lapse isa. Aastal 1908 //Monika: ajalooürikute andmetel 1911// ostsid Alansilt Vainu talu ja asusid Eesti elama. Mamma suri 88 aasta vanuselt ja on maetud 1960.aastal Kose kalmistule.

Mamma õel Leenul oli kolm poega: Jaan, Juhan ja Jaagob.
Õel Annel oli neli last: Anna, Leena, Jaagob ja Rudolf, kõik surnud nüüd.
******

Papa isa nimi oli Tõnu (Teevert) //Monika: personaalraamatus ka: Tewert// ja ema nimi oli Liisu. Papa isa oli Kirivallas Klaukse talu peremees. Siit läks Krimmi, paremat elu otsima, kus oli Habaja talu peremees.



Papa isal oli neli poega ja kaks tütart: Jüri, Mart, Asstan, Daniel, Pauliine, Marie. Papa (Daniel) sündis Krimmis, kuid tuli Eesti elama 1908.aastal. Ostis Alansilt Vainu talu, mille peremees oli surmani. Papal oli esimesest abielust 7 last, üks tütar Salme oli surnud. Elasid: Kristjan, Elviine, Ruudolf, Aliide, Valentiine, Heinriette.
Papa suri 71-aastaselt kurguvähki, maetud on Kose kalmistule. Papa õed, vennad elasid Krimmis, nende elust ei mäleta jutu järgi suurt midagi."



Selle pildi kohta kommentaariks: see on pildistatud Voosimäel Lutsu külas. Vainu talust eraldati Voosimäe talu, kuhu ehitas maja poeg Ruudolf. Selles majas, mis mõni aasta tagasi elas üle kogu meie külarahvast ehmatanud tulekahju, elavad nüüd Maili ja Gennadi, meie külaelu aktivistid.

Kommentaare ei ole: