reede, 12. detsember 2008

Mis Kõue vallas üldse toimub?!

10.detsembril toimus Kõue vallas seltside päev. Ainuke seltside päev, kus varem osalenud olen, toimus kaks aastat tagasi Ardus. Siis oli tegu kadripäeva ühise tähistamisega - iga selts esines mingi etteastega: lauldi kadrilaule; esinesid rahvatantsijad, kes haarasid ka teisi tanstule; line-tantsu grupp õpetas kõigile line-tantsu; õhtu lõpetas suur ühislaulmine, vt pildigaleriid siit.

Seekord olid aga kõigi seltside esindajad kutsutud Kõue rahvamajja, kus istuti teisel korrusel mõnusalt maha ning iga selts tutvustas enda tegevust lõpule jõudval 2008.aastal. Mul oli võimalik sel üritusel olla vaid osaliselt, kuid ka see osa vääris kohaletulemist.

Iseenesest on kahju, et enamik seltse nii tagasihoidlikud on või siis aega ei leia, et oma tegemisi ka teistele vallaelanikele promoda. Kui sind ei ole veebis või Kõue Kuulutajas, ei ole sind olemaski. Ometi oleks mitmeid koostöömomente, mis niimoodi kasutamata jääda võivad... Üritan nüüd mõned märksõnad siin fikseerida ja loodan, et keegi kirjutab põhjaliku ülevaate Kõue valla seltsielust ka Kõue Kuulutajas.
  • Alansi Offroad Klubi on väga lennukalt alustanud - 2008.a jooksul toimunud üritustel (sh täikad ja muddrag) käis 4500 külalist!


  • Pildil Ain Salupõld Alansi Offroad Klubist kõnelemas. Pildid tegi Andres Mätlik.

  • Ardus on kaks käsitööklubi, kes meisterdavad igasugu põnevaid vidinaid, lapitekke, kaltsuvaipu jne. Õhtu käigus leppis Kõue Külade Selts ühe klubiga juba kokku, et rahvamajja tuuakse kangasteljed ja seal hakatakse pakkuma ka õpetust.
  • Ardu kodulooring, mis sai hiljuti 10.aastaseks, koondab piirkonna ajalugu, kogub mälestusi, vanu pilte jne, käib erialastel õppereisidel muuseumites jne ja annab välja raamatuid. Sel aastal anti välja 2 raamatut: Sirje Saulepi ja Irene Tsireli sulest.
  • Daamide bänd "Üllatus", kes nüüd harjutavad ka Kõue rahvamajas, kes aitavad luua väga särtsaka peomeeleolu

  • Äksis tegutsevad automudelistide klubi, kus väiksed jõmmid koos hasartsete isadega rallivad raadio teel juhitavate autodega ringrajal, (millesarnaseid on Eestis veel neli) ning kus peetakse vahel ka rahvusvahelisi võistlusi

  • Habaja Külade Selts, kelle koosseisu kuulume ka meie, on tegelenud laste mänguväljaku arendamisega jm, vaata lähemalt nende koduleheküljelt

  • Kõue Külade Selts, kelle Aasta Tegu oli rahvamaja avamine. Aasta teine suurüritus oli külade päev Palal. Kõue Külade Selts on kahtlemata meie valla külaelu lipulaev ning Kõue rahvamaja tundub juba nüüd kujunevat valla külaelu vaimukeskuseks, mille üle saab siirast rõõmu tunda :)

  • Triigi küla moodustas hiljuti Otto von Kotzebue nimelise Triigi Külaarendamise Seltsingu eesotsas Juhan Soometsaga, kel on ka mitmeid põnevaid mõtteid ja plaane Triigi rahvaga.
  • Väga põnev oli kuulda Paunküla Külade Seltsist, kellest seni on vähe kuulda olnud. Antero Võsa alustas ülimalt tagasihoidliku sissejuhatusega, justkui polekski neil teiste külaseltside tegude kõrvale midagi väärilist välja panna, kuid järgnenud jutt tõestas vastupidist. Neil on seal terve rida üritusi, alates uue aasta algusüritustest lõpetades nääriüritustega, mille vahele jäävad heakorratalgud, jaanituli, 70ndatel likvideeritud Paunküla kooli kokkutulekute korraldamine, Rõõsa järvemuusika pimedal augustiööl järvel ujuvate küünalde ja harfide vms instrumentidega. Sel aastal rajasid nad ühe märjema koha peale tiigi, mille kõrvale plaanivad lähitulevikus samuti rahvamaja ehitama hakata. Ja loomulikult on Paunkülas Musketärid ehk neli aktiivset musketäride sümboolikat armastavat prouat :)


  • Pildil Hille Schaffrik (Habaja Külade Seltsi juhatuse liige), Antero Võsa Paunküla Külade Seltsist, üks proua, keda veel ei tunne ning Sirje Saulep, valla kultuurinõunik.

  • Andku nüüd need seltsid mulle andeks, keda mul hetkel ei ole meeles nimetada ja nende tegusid kirjeldada, aga lõpetuseks nimetan ma Kiruveres tegutsevat muinasseltsi, kes on võtnud endale eesmärgiks püüda taaselustada muinasaega. Katti Muru rääkis oma seltsi tegevuses nii haaravalt, et tekkis tõsine tahtmine edaspidi ka õpitubasid külastada. Kiruveres korraldatakse kahte tüüpi üritusi: muinaslaagrid ja õpitoad, kus õpitakse käelist tegevust. Nad proovivad seal omaaegsete vahenditega meisterdada igasugu asju, mida tollal ka kasutati, et selgitada katsetuste tulemusel välja, "wie es eigentlich gewesen ist", ehk kuidas asjad siis tegelikult olid. Väga kihvtid fotod, väga kihvt idee! Neil on palju plaane tulevikuks, nii et soovime neile edu ja kordaminekuid! Muinasaega taaselustav selts sobib Kõue valda ka seetõttu imehästi, et meil on ju tegelikult väga palju muinasaegseid asulakohti (vt Kolu-Äksi muinastee kohta ja ka Alansi ja Kirivalla kui muinasasulakohtade lühikest tutvustust).

Seejärel pidin kahjuks lahkuma järgmisele üritusele, kuid Kõue rahvamajas kõneldi edasi võimalustest, mis meile avanevas seoses JAP-i ehk Järvamaa Arengu Partnerite liikmeks olemisega ja Leader-meetme rahade taotlemisest, vt selle kohta rohkem KKS kodulehelt.

Ilmselt toimus peale ametlikku osa ka mõnus seltskondlik tšill, sest all korrusel olid ootel peened pirukad ja värsked lõhnavad saiakesed.




Ürituse kohta veel mõned pildid on Habaja Seltsi kodulehel.

Kommentaare ei ole: