laupäev, 17. jaanuar 2009

Mis saab Harmi koolist?





Reedel kuulsin põrutavat uudist. Oleme kõik pidevalt kursis uudistega, kui halvas seisus on riigieelarve ning kui raskeid valikuid poliitikud tegema peavad. Võib arvata, et ka Kõue valla eelarvega on kriitilised lood, kui on tõesti püstitatud küsimus: kas Harmi kool jääb?

Minu jaoks on Harmi kool enamat kui põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses sätestatud õppeasutus, kus lapsed saavad osa kohustuslikust kooliprogrammist. Harmi kool on meie ajalugu, on meie järjepidevus. Alansi külas elab perekond, kus Harmi koolis on õppinud lausa neli põlvkonda: Asta Salupõld, Einer Salupõld, Ain Salupõld ja Martti Aasamaa ning Margit Salupõld.





Kujutis Sirje Saulepi raamatust "Meenutusi möödunud päevadest", lk 50.




Ilmselt on teema aktuaalne ka teistes valdades, sest viimases Eesti Ekspressis kirjutas Madis Jürgen Järvamaal Türi valla Kabala mõisakooli mõnusast olevikust ja tumedast tulevikust huvitava artikli: "Direktor Roosa vaatab aknast välja. Mis tulevik Kabala koolile toob, ei oska keegi ütelda. Aga selge on, et kui kaob kool, kaob kogu Kabala. See pole ainult hariduse küsimus. See on ellujäämise küsimus. Kabalast 20 minuti sõidu kaugusel on Villevere küla. Ka Villeveres oli kool. 2000. aastal pandi see kool kinni. Mis see endaga kaasa tõi, näeb igaüks, kes Villeverest praegu läbi sõidab."

2007.a sai Harmi põhikool Harjumaa kaunima kooli tiitli.



Kujutis 2007.a oktoobrikuu Kõue Kuulutajast.


Mind on kutsutud neljapäevaks Harmi koolis toimuvale ümarlauale Harmi kooli tulevikust. Kui Sul on Harmi põhikooli tulevikuga seoses mõtteid, argumente, ettepanekuid, postita need kas siiasamasse kommentaarina või saada e-kiri.

2 kommentaari:

Juhan ütles ...

See saab olema väga raske otsus, see, kes kirjutab alla kooli sulgemisele, saab kaasa needuse, see saab tema taagaks, seda mäletab lõpmatu hulk põlvi edaspidi. Elu suri praktiliselt välja Triigis ja Paunkülas 1975, peale koolide sulgemist. Paljud Harmikad ei läheks edasi (tagasi) Ardu kooli, vaid valiksid Kose lahenduse, oleksid lahkunud ka Valla jaoks. Aga kummi ei saa ka ju lõpmatult venitada.

Monika ütles ...

Loodetavasti õnnestub mul neljapäeval osaleda. Vast kuuleb ka mingeid fakte, laste arvusid jms. Kui asi on hul, ehk oleks võimalik kasvõi algkooligi pidada Harmis...