reede, 16. jaanuar 2009

Veel vanade kaartide teemal

Täna on Juhan oma ajaveebis huvitava postituse teinud, kus ta esitleb teiste piltide seas ka Alansi küla tuumiku kaarti, kus on 1850.a kaardi peale pandud tänane kaart. Kokkumiksitud pildilt on näha, kuidas on tared ja abihooned oma kohti ajaloos muutnud.

Pildi lugemisel on abiks teada, et meeskohtunik Karl Magnus Zoege von Manteuffeli vanim poeg Maximilian, kes sai mõisahärraks pärast isa surma, kes, muutis senised eestikeelsed talunimed saksakeelseteks järgevalt:

Karlshof - Vanakupja
Magnushof - Vainu
Erlensteg - Otti
Magdeburg - Tiidu
Birkenruh - Jaagu (admiral Pitka sõbra ja varjaja Oskar Nõmmela sünnitalu)
Louisenthal - Virumäe

Selle kaardiga peaks kindlasti oma naabrinaist ja meie küla vanimat elanikku külastama minema ja tema kommentaare küsima, mis ajast mis hooned kadunud on. Veel minu ema mäletab Vainu kõrvalhooneid, mitut aita õue peal ja sauna, mis sovhoosi ajal oli sovhoosi käsul kütteks minema viidud. Mäletan jutte Otti (kaardil Erlenstegi) laudast, mis olevat asunud umbes selle koha peal, kus ka sel 1850.a kaardil punane abihoone on märgitud ning mis põles maha 1970ndatel, kui Alansil süttis ja põles maha rohujahuveski.
Kindlasti oleks päris huvitav proovida teha samasugust trikki ka Kirivalla küla 17.sajandist pärit kaardiga, kus külatuumik oli hoopis selle mäe otsas, kus praegu Kääpa talu on.
Kujutis: Juhan Soomets. Aga parema kvaliteediga (suuremat pilti) näed Juhani ajaveebis!

1 kommentaar:

Hongmees ütles ...

Huvitav lugemismaterjal ilmus täna Weissensteini ajaveebi (http://weissenstein.blogspot.com) pealkirja all "Vana maantee". Jutt keerleb seega vanade Eestit läbinud liikumisteede ümber. Sobib kindlasti ka paljudele selle ajaveebi külastajatele.