pühapäev, 21. detsember 2008

Kõue rahvamajas peeti suuri plaane

Eile käisin Kõue rahvamajas. Seal toimus JAP ehk Järva Arengu Partnerite projektijuhtimise koolitus, kuhu kella 13 võisid tulla ka teised külavanemad (vt tutvustust KKS kodukalt), et saada konsultatsiooni oma projektide tarbeks. Mõtlesin küll tagasihoidlikult, et kuulaks teiste projekte ja õpiks sellest, kuid seda võimalust ei antud - tuli siiski ka ise aktiivselt osaleda. Kohapeal moodustati väiksed grupid, üks pidi rääkima oma projektist ning teiste ülesanne oli harjutada nõustamist. Et ma ei olnud nõustamiskoolitusel osalenud, pidin tutvustama oma projekti.

Juhtuski nii, et veel üsna udune mõte äratada ellu taliteed ning teha sinna matkarajad - sest Mahtra küla poolt on see juba tehtud, sai seal presenteeritud võimaliku projektina.


Tagantjärgi olen ma üsna rahul, et see nii läks, sest minu nõustajateks osutusid juhuse tahtel kaks tõsist matkajat, üks neist Nahkanuia-mees Marko, (kelle ajaveebi link mul siin ka olemas on ja kelle külaajaloo uurimisel on üsna põnev silma peal hoida), kes tegeleb matkavidinatega ametialaselt. Nii sain ma väga sisulist nõu kogu võimaliku projekti osas, aga ka, kust täpselt ja millisteks tegevusteks raha küsida saab. Positiivne üllatus oli, et raha saab küsida ka ideereiside jaoks (et käia vaadata üle mitmeid olemasolevaid matkaradu, et saada ideid meile sobiva lahenduse osas), et raha saab küsida ka koduloouurimise jaoks (kui matkarada siduda kohaliku ajalooga, arhiivitöö jms jaoks). Nii et kokkuvõttes oli tõsiselt kasulik üritus. Mul oli küll JAP infoleht olemas (aitäh Ats, et selle Kõue valla seltside ürituselt minu jaoks kaasa haarasid!), kuid millegipärast oli mul ettekujutus, et JAPi kaudu käivad ainult megasuured asjad. Loe ka Juhani muljeid JAPi ühest varasemast koolitusest või konverentsist.
Samas presenteeris Kõue Külade Selts kahte projekti, millest varsti ilmselt nende endi ajaveebis lugeda saab. Ühe projekti osas tuli mul kohapeal ka meie küladega seoses üks väga konkreetne koostöömõte, aga sellest kunagi hiljem ;-)
Lugu illustreerivad pildid on tehtud 21.07.2006 toimunud matkast Leva järve äärde. Läksime läbi metsa, tulime tagasi üle raba. Matkaseltskonnas olnud loodusemees Hendrik Relve demonstreeris, mis juhtub, kui üle lauka minna. See marsruut ei olnud mööda endist taliteed :)

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma arvan, et Eestis pole just palju hästi läbimõeldud matkaradasid. Selliseid, mis kõlbaksid nii piknikupidajale kui oleksid samas kasutatavad ka tõsimeelsete seljakotimeeste poolt. Viimasel puhul peaks rada olem vähemalt teoreetiliselt osa suuremast radade süsteemist. Aga ärge seda ideed jätke! Ühe kultuuri- ja ajalooliselt huvitava piirkonna juurde nagu teil seal on, sobib matkarada ideaalselt!

Monika ütles ...

Aitäh toetuse eest! :)

Juhan ütles ...

Suht varjusurmas olev Alansi-Krivalla muinastee projekt toetab rohevõrgustikku, antud tee läheb sujuvalt üle rootsiaegseks sõjateeks paunküla vallseljakul, seda mööda kulgeb üle kiruvere-kautla-järvamaale välja, paar päeva saab juba selle marsruudil ragistada nii, et tsivilisatsioonist suht eemal. (A-K lõik muidugi mitte.)