esmaspäev, 11. mai 2009

11.mail 1343 toimus Kanaveres ränk lahing



Jüriöö ülestõusu sündmused puudutasid otseselt ka meie kanti. Kui Paides tapeti 4.mail neli Eesti kuningat (vt ka neljakuningateed), kulgesid sündmused edasi Kanaveres, kuhu kroonika jutustuse järgi taganesid eestlased sohu, kuid nad said siiski lüüa ordurüütlitelt seejärel, kui viimased olid kuni vööni soosse läinud. Ja veel tänapäeval pidi Kanavere rabas leiduma soosaari, mis kannavad nimesid “Suur ja Väike Surmavõhmas”, ja sealsamas kõrval veel“Putke mägi” (põgenemise mägi). Nende nimede põhjal võib selgesti kujutleda nii lahingukohta kui ka strateegilist seisundit.(P.Johansen. "Kaugete aegade sära". Tartu, 2005, lk 16-17). Kroonika andmeil kaotasid eestlased Kanavere lahingus 1600 meest .
Maaameti kaardiserveri pärandkultuuri rakenduses on Kanavere külas tähistatud "Kalmuauk", mille kohta kirjutatakse: "Jüriöö ülestõusu Kanavere lahingus hukkunute oletatav matmispaik. Kaevamistöödega on välja tulnud inimluid."

Ülestõusu verise mahasurumise järel nimetati Harjut "tühjaks ja mahajäetud maaks", kirjutab Harju Muuseum.
Arvata võib, et ka Alansi ja Kirivalla külad pandi siis põlema, sest tee Paidest Tallinna peale läks toona nimelt läbi Alansi ja Kirivalla.


Pildi autor: Juhan Soomets, vt siit.

Loe lisaks:

# 1945. aastal välja antud, ent sõja ajal, 1943. aastal Jaroslavlis koostatud raamatu "Kroonik jutustab ülestõusust".

1 kommentaar:

Valdo Praust ütles ...

Tegelikult ma usun, et 1343 läks Paidest vaid ÜKS VÕIMALIKKE suveteid Tallinna suunas üle Kanavere. Täpsemalt marsruudil Paide-Reopalu-Väätsa-Jõesilla-Piiumetsa-Vahastu-
Maasilla-
Kuimetsa-Habaja-Kirivalla-
Kanavere-Tuhala-Nabala-Lehtse-Tallinn.

Miks nii ülestõusnud kui ka orduväed ülejäänud kahte alternatiivset suveteed ei kasutanud, ei tea.

Usun, et juba toona oli olemas Kuimetsast Tallinna minekuks ka nn läänetee üle Juuru-Purila ja Purila kõrtsikohas (mille katus mõni aasta tagasi sisse varises) Rapla-Tallinna teele välja.

Ja ka kolmas tee vanale Tallinna-Narva/Tartu ühisteele, mida mina Piiskopiteeks nimetan. Marsruudil Paide-Mäo-Vodja-Viisu, Kirisaare(Koordi), Tassi(Tasi), Kaalepi, Järva-Madise, Albu, Määra(Määramäe), Lehtmetsa (Risti), Punamäe, Kreo, Saia (koolmekoht), Voose, Mõisaaseme, Rasivere, Alavere, Kaivere, Rooküla, Lükati, Kiviloo, Perila, Raasiku (praeguses mõistes Peningi), Ata, Aruküla, Kulli, Melenbeck (eestikeelne nimi teadmata), Lagedi, Väo, Tondi kõrts, Tallinn.

Kui ma lugesin Paul Johanseni kommentaare tema raamatust "Liber Census Daniae", siis lootsin leida vastust, kuid kahjuks ei.