kolmapäev, 9. detsember 2009

Riigikohtu esimees Märt Rask on sündinud Alansil




Olen kuulnud jutte, et tänane Riigikohtu esimees, endine tippadvokaat, sise- ja justiitsminister Märt Rask on sündinud Alansil. Et ma internetis otsimisega sellele jutule kinnitust ei leidnud (peale selle, et ta on sündinud Kõue vallas), otsustasin talle endale kirjutada ja järele küsida ning andmete tõele vastavuse korral palusin luba neid andmeid kasutada. Seejuures selgitasin ka pisut tausta, kuidas meil viimastel aegadel on külaelu aktiviseerunud ning muuhulgas tegeletakse aktiivselt ka kodukandi ajaloo tundmaõppimisega.

Üsna kiiresti sain ma Märt Raskilt väga toreda ja südamliku vastuse. Siin see on.

"Tere

On erakordselt tore, et külaliikumine on aktiviseerunud ja tunneb kodukandi ajaloo vastu huvi. Kui saan teid oma vastustega aidata, on rõõm kahepoolne. Fakt, et minu sünnikohaks on märgitud Kõue vald, Alansi vastab tõele. Ilmselt oli talu nimi Ritli. Minu mõlemad vanemad olid pärit Aela külast, kuid elu- ja ühiskonna korraldusest tulenevalt jätsid nad oma Saarevälja kodutalu Aela külas maha ja asusid minu teada 1948 või 1949. a elama Alansile. Mina sündisin 1950. a ja juba 1952. või 1953. a kolisid vanemad Põltsamaa kanti, sest nad ilmselt ei soovinud Siberisse sõita või vangi minna. Nende kiire ümberpaiknemise põhjuseid võin ma üksnes aimata, sest kodus ei räägitud palju nendest asjadest, mis täna võiks huvi pakkuda. Tean ainult seda, et Viktor Meister, kes olevat noore agronoomina Habajalt Põltsamaa rajooni Põdra sovhoosi direktoriks läinud, oli endaga kaasa kutsunud mitmeid Aela, Virla, Kadja jt ümbruskonna küladest pagenud peresid. Hiljem sai Viktor Meistrist Adavere Näidissovhoosi direktor. Minu vanemad suhtusid temasse suure lugupidamise ja tänutundega. Kahju, et enam küsida ei saa. Võimalik, et V. Meister veel elab.
Kuna olen üsna suure osa oma elust olnud avaliku elu tegelane, siis ei pea ma võimalikuks ka oma sünnikoha salastamist. Kui leitakse, et see võiks kellelegi huvi pakkuda, võite kõiki neid andmeid kasutada.

Edu Kõue valla külaseltsile!

Lugupidamisega

Märt Rask"




Siin Alansi 1850.a kaardil on näha ka Ritli (Ritterhof), mis on olnud ka Habaja mõisniku Hunniuse talu. Talu asukohta meenutab täna vaid armetus seisukorras maakivist kõrvalhoone, tuntud ka kui väetiseladu Alansi-Habaja teeristi lähistel.
PS: Teede ajaloo huvilistele juhin veel tähelepanu, kuidas tollal oli enne Patermaad (Tannenhof) teede ristmik, ühelt poolt Patermaa talu keeras tee Äksi peale (kaardil "nach Neu-Harm"), teine tee Habaja peale. Isegi mu ema mäletab veel Patermaa tagant otse Äksi viinud teed.

1 kommentaar:

Monika ütles ...

Laekus tagasiside: "Vaat kui kuulsaid tegelasi teie külast on.
Viktor Meister elab, on Põltsamaal ja väga vitaalne." Sain ka vihje, kust kaudu tema kontaktini jõuda, väga super :) Nii et võib loota sellele loole täiendust!