esmaspäev, 16. märts 2009

Haldusreform kasuks külaelule?


Kujutis pärit Postimehe veebist.

Viimastel nädalatel on ajakirjanduses palju kõneainet pakkunud regionaalministri suht radikaalne reform, mille kõrval tundub mõisaportaali autori ja süsteemianalüütiku Valdo Prausti välja pakutud alternatiivse reformi ettepanek oluliselt rohkem diskuteeritav.

Täna aga hakkas mulle silma Rein Siku artikkel EPL-s, millest järgnev tsitaat:

"Kui haldusreform nüüd jõuga läbi viiakse, puhkeb pahameeletorm. Kiislerit pekstakse, ja veel kuidas! Loomulikult ja loodetavasti üksnes sõna jõuga. Kui esialgne tusameel aga oskuslikult siduda 1. mai üleriigiliste mõttetalgutega „Minu Eesti”, mis peaks toimuma igas valla- või kultuurimajas, siis jõutakse peagi olulise arusaamani. Nimelt: vallavalitsuse olemasolust ei sõltu külaelu tegelikul arendamisel peaaegu mitte midagi. Küll aga sõltub väga palju kolmandast sektorist – seltsidest, ühingutest, survegruppidest, mida loodetavasti hakkab kohaliku elu edendamiseks tekkima aina rohkem. Ju saadakse aru, et pea ainukesed kohad, kus veel raha liigub, on kõikvõimalikud kohalikud ja Euroopa fondid. Neist saab küla omaalgatus uute seltside-ühingute najal tuge. Just pahameel ja suur vastuseis innustavad viimaks ise tegema. See on nii eestlaslik!
Tegeliku elu vallavalitsustest lahtihaakimise tulemusena kasvab kohalik identiteet, oma küla sisu. Mõistetakse: oma nägu ei tähenda vallavanema palet, vaid tegelikke kohapealseid väärtusi ja tublide inimeste tegusid. Rääkimata kohaliku ajaloo väärtustamisest. Eesti kaardile tekivad uued, seni unustuse hõlmas olnud paigad."

Minu isiklik ja tagasihoidlik arvamus on küll kahtlev, kas 25 000 elanikuga kohalik omavalitsus ikka soosiks pisikeste külakeste ärkamist ja arenemist või läheksid kõik investeeringud poliitilise taustaga ürituste jaoks juba olemasolevatesse suurkeskustesse... Seetõttu ütlesingi, et mulle tundub sümpaatne isand Prausti ajalooliselt põhjendatud ja ülal viidatud vaade. Kes tahab aga põhjalikumat ülevaadet ning sõna sekka öelda, siis haldusreform2009 ajaveeb on siin.

1 kommentaar:

Juhan ütles ...

Eks see Siku ja palju teisi mõtteavaldusi (tüüpidelt, kes maaelu põhiliselt Tartu maantee peal autoaknast on kiigand) on vaid lohutused, et maailm ei lõpe peale haldusreformi. Sikk on muidugi aru saanud, et inimesed on koondunud 3. sektorisse, kui kindlamasse kohta, kui riigisüsteem maal.

Mis puudutab haldusreformi detaile, siis muinasmakonnad (linnalähivallad Rävalana) on kindlasti parem plaan, kui kellegi teoreetiline kantseleiplaan.

Üldteada saladus on, et kui Kõue vald liituks näiteks Kosega, tahaks siit Juuru alla jehhat panna Aela ja Kadja - ajalooline kuuluvus. Ning ma ei näeks põhjust, elanike kindlal tahtel, miks nad seda teha ei võiks.